Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, avertizează că supraviețuirea Ucrainei este în pericol
Externe 20 martie 2024, 18:21 | 2771

Supraviețuirea Ucrainei este în pericol, avertizează secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Acesta a încercat să-și convingă aliații că Statele Unite sprijină în continuare Kievul, chiar dacă Washingtonul continuă să amâne finanțarea esențială pentru ajutorul Ucrainei, scrie Reuters. La baza aeriană Ramstein a avut loc cea de-a 20-a întrunire a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei.

50 de lideri ai Apărării s-au întâlnit marți în Germania, unde au discutat despre îngrijorarea că soldații ruși câștigă teren.

LLOYD AUSTIN, secretarul american al Apărării: "Supraviețuirea Ucrainei este în pericol și securitatea Americii este pusă sub un risc. Ei nu au o zi de pierdut și nici noi nu avem o zi de pierdut. Așa că plec astăzi de aici pe deplin hotărât să mențin fluxul de asistență de securitate și de muniție a SUA. Aceasta este o chestiune de supraviețuire și suveranitate pentru Ucraina și este o chestiune de onoare și securitate pentru America. Și nu faceți nicio greșeală: Putin urmărește, lumea privește și istoria urmărește."

CHARLES BROWN JR., general, SUA: "Forțele ucrainene au reușit să elibereze mai mult de jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat temporar în primele etape ale războiului. Rusia a obținut atunci un avantaj cu preț mare, de personal și echipament."

LLOYD AUSTIN, secretarul american al Apărării: "Poporul ucrainean nu îl va lăsa pe Putin să prevaleze. Nici noi. După cum a spus președintele Biden, noi nu vom pleca."

Potrivit secretarul american al Apărării, cel puțin 315 000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți, din februarie 2022. Moscova a irosit până la 211 miliarde de dolari pentru a susține agresiunea împotriva Ucrainei.

Între timp, Canada alocă 40 de milioane de dolari pentru muniție și echipament cu viziune de noapte pentru soldații ucraineni.

Liderul de la Kiev a mulțumit pentru sprijin.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Vor exista noi pachete de apărare, inclusiv artilerie rară. Noi state se alătură inițiativei cehe de a cumpăra muniție. Vă mulțumesc tuturor. Desigur, prioritatea pentru apărarea aeriană, războiul electronic și drone rămâne neschimbată. Sunt recunoscător tuturor țărilor care lucrează cu adevărat pentru a da substanță adecvată acestei priorități a noastre."

În absența ajutorului suplimentar pentru Ucraina, blocat în Congres de republicani, Pentagonul a anunțat săptămâna trecută un pachet de ajutor de 300 de milioane de dolari, datorită economiilor financiare din alte contracte ale armatei SUA. În februarie, Senatul Statelor Unite, unde democrații au majoritatea, a adoptat un pachet de ajutor de aproximativ 55 de miliarde de euro pentru Ucraina. Proiectul de lege urmează să ajungă și la Camera Reprezentanților, controlată de republicani și unde are un viitor incert. A trecut o lună, iar asistența încă nu a fost pusă în discuție.

Opinia ta contează. Comentează!