De câteva zile, sute de pești morți plutesc pe apa unui lac de la periferia orașului
Social 7 august 2023, 19:57 | 2080

Dezastru ecologic la Edineț. De câteva zile, sute de pești morți plutesc pe apa unui lac de la periferia orașului. Localnicii spun că nu prea ies din case din cauza mirosului insuportabil. Responsabilii de la primăria orașului susțin că iazul este gestionat de un agent economic. Autoritățile locale s-ar fi adresat în judecată pentru a-l responsabiliza pe proprietar. Agentul economic pasează însă responsabilitatea pe cei de la primărie.

Oamenii care locuiesc pe strada Pescarilor din orașul Edineț au cel mai mult de suferit din cauza dezastrului. Curtea lui Nicolae Gaibu are ieșire directă spre iaz. Bărbatul povestește că peștii din lac mor odată la 2-3 ani. Presa locală a discutat cu oamenii care sunt nemulțumiți de situație.

Localnicii spun că lacul este lăsat de izbeliște.

Primarul din Edineț, Constantin Cojocari, afirmă că lacul se află în gestiunea unui agent economic, așa că s-a adresat în judecată.

CONSTANTIN COJOCARI, primarul municipiului Edineț: "Nu este iazul primăriei, este iazul unei societăți pe acțiuni, cu care noi ne judecăm pentru el până în prezent, dar nu este proprietatea noastră. Acest iaz demult trebuia să fie conservat, pentru că acolo nivelul apei este foarte mic, iar societatea respectivă are crescătorie de pește după baraj, are 3 iazuri, conform normelor. Eu ca primar, nu am dreptul să mă bag în ograda unui om."

Agentul economic spune însă că de tot ce se întâmplă se fac responsabile autoritățile locale.

ION RĂILEAN, agent economic: "Dacă ne uităm după cadastru, e al primăriei, noi plătim numai impozit, noi nu folosim iazul, nu folosim iazul, pentru producerea peștelui. Iazul acesta nu se folosește de ani de zile."

Presa locală scrie că inspectorii de mediu din Edineț au intervenit cu verificări. Potrivit lor, lacul este gestionat de firma administrată de Ion Răilean. Inspectorii au preluat probe pentru a depista din ce cauză a pierit peștele, iar alte măsuri vor fi întreprinse doar după ce vor fi gata rezultatele de laborator.

Opinia ta contează. Comentează!