Polemici privind prețul gazelor
Social 29 martie 2024, 19:42 | 282

În ultimii doi ani, din cauza conjuncturii internaționale, Republica Moldova a plătit pentru gazele importate cu 20 de miliarde de lei mai mult față de anii precedenți. Datele au fost prezentate de expertul economic Veaceslav Ioniță. Acesta s-a arătat nedumerit de prețul actual de achiziție, care continuă să fie mare, în pofida normalizării pieței. În replică, ANRE atrage atenția că în structura prețurilor de furnizare, pe lângă costul gazelor procurate, mai sunt incluse și cheltuielile furnizorului.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Întrebarea mea este: cât de legitimă este decizia de la sfârșitul lui decembrie 2023, prin care Moldovagaz este obligată până în aprilie să cumpere gaz la prețul de 550 de euro pentru o mie de metri cubi, indiferent de care este prețul pe piața internațională? Dar el deja a scăzut sub 300 de euro, cred că ajungem degrabă mai jos. A fost obligată să cumpere acest gaz, în condiția când nu avem situație excepțională. Cât de legitim este, nefiind într-o situație excepțională, să ne supunem obligațiilor unei Comisii de Situații Excepționale, care nu mai există?"

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu precizări, după declarațiile expertului. ANRE notează că în perioada ianuarie - aprilie 2024, „Energocom” a vândut gaze naturale către „Moldovagaz” în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

PRECIZĂRILE ANRE PRIVIND PREȚUL GAZELOR: "Prețul de vânzare de 550 de euro pentru o mie de metri cubi a fost stabilit de „Energocom” ca preț mediu ponderat al întregului stoc de gaze deținut în acel moment, care era constituit atât din volumele achiziționate în perioada de criză 2022-2023, cât și cele achiziționate după normalizarea piețelor. Cât privește prețul pentru furnizarea gazelor către consumatori, acesta se determină în baza tuturor cheltuielilor absolut necesare furnizorului pentru prestarea serviciului la care se adaugă o rată rezonabilă de rentabilitate."

ANRE precizează că în structura prețurilor de furnizare a gazelor naturale, pe lângă costul gazelor procurate, mai sunt incluse și cheltuieli ale furnizorului, cum ar fi costurile serviciului de transport și ale serviciului de distribuție. Veaceslav Ioniță a menționat că dacă s-ar fi aplicat prețul mediu european din ianuarie 2023 până în februarie 2024, Republica Moldova ar fi economisit 272 de milioane de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie