ComarovLand în sector de vile
Social 12 iunie 2018, 19:56 | 1953

Un palat într-un loc pitoresc din preajma Chișinăului. O casă în Ucraina. Două apartamente spațioase. Cont gras în bancă... Sunt proprietățile declarate ale unui membru al Consiliului municipal Chișinău, ales pe listele PSRM - Alexandr Comarov. Cum s-a îmbogățit acesta, rămâne o taină, deocamdată, dar știm că actualul ales local a fost șef al Centralei electrice cu Termoficare 2, instituție care pe vremea conducerii sale efectua achiziții defectuoase la prețuri cu zeci de milioane de lei mai mari decât cele reale.

În acest palat ridicat pe un vârf de deal în extravilanul satului Miclești, la numai 20 de kilometri de Chișinău, locuiește Alexandr Comarov, reprezentant al Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal. În 2006 și 2009, funcționarul a cumpărat aici două loturi pe care le-a comasat într-un teren de 12 ari. A construit castelul în anul 2011. În declarația lui de avere, imobilul este catalogat drept vilă, iar în actele de la cadastru - drept „căsuță de vacanță”. Potrivit documentelor, imobilul ar avea o suprafață de 230 de metri pătrați. Vizual, însă, castelul pare mult mai spațios. Ți se aruncă în ochi încă înainte să ajungi în sectorul de vile, în care a fost înălțat. Palatul se vede bine de departe. Comarov susține în dările de seamă că această casă valorează mai puțin de 300 de mii de lei. O analiză a datelor cadastrale și a fotografiilor de la fața locului, făcută de către un reprezentant al unei firme de construcții pentru Jurnal TV, arată că numai lucrările pentru casă ar fi costat cel puțin 100 de mii de euro, echivalentul a aproximativ două milioane de lei. Un agent imobiliar, la rândul său, a declarat că întregul imobil ar valora pe piață aproximativ 150-170 de mii de euro, adică... peste trei milioane de lei.

În declarația de avere a lui Comarov nu figurează nicio afacere. Veniturile lui au constat anul trecut din îndemnizația de la Primărie, de aproximativ 23 de mii de lei, și o pensie pe care o primește din Ucraina - echivalentul a aproximativ 120 de mii de lei. Soția sa a primit o pensie anuală de 26 de mii. Astfel, veniturile totale ale familiei s-au cifrat la 170 de mii de lei, comparabile cu cele ale unei familii formate din doi salariați cu lefuri medii. Un asemenea câștig nu justifică nicidecum o construcție precum cea ridicată de Comarov la Miclești. L-am telefonat pe consilierul socialist, în repetate rânduri, pentru a-l întreba din ce surse și-a înălțat grandioasa vilă, însă funcționarul nu a răspuns la telefon.

Tudor Șoitu susține că pierderile la CET-2 au fost mult mai mari decât cele calculate doar pentru cei cinci ani verificați de către auditorii Curții de Conturi. Potrivit lui, cifrele reale se ridică nu la zeci, ci la sute de milioane. Iar acestea nu dispar în neant - ele se regăsesc în tarifele, pe care le plătesc consumatorii finali. Șoitu afirmă că avem de a face cu o schemă de fraudare a cetățeanului, în care sunt implicate persoane și instituții din stat, pentru că dacă un oarecare Comarov sau un alt conducător de întreprindere a statului ar fi acționat de sine stătător, el ar fi fost tras la răspundere.

Varianta completă a investigației noastre o puteți citi pe web - jurnal tv.md și jurnal.md.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie