Fermierii au ieșit la protest
Social 7 iunie 2023, 19:43 | 572

Fermierii au declanșat astăzi o acțiune de protest, blocând cu tractoarele unele drumuri în mai multe localități. Țăranii sunt indignați că discuția de ieri a liderilor Asociației ”Forța Fermierilor” cu prim-ministrul Dorin Recean a fost una sub așteptări. Ministerul Agriculturii spune că acțiunile fermierilor sunt nejustificate.

Și-au scos tractoarele pe marginea traseelor agricultorii din Briceni, Edineț, Ocnița, Bălți, Soroca, Fălești. Au ieșit să protesteze și fermierii din Sângerei, Căușeni, Leova, Hâncești, Cimișlia, Basarabeasca, și Cahul. Manifestația este una gălăgioasă.

Fermierii susțin că situația în domeniu este extrem de nefavorabilă și așteaptă un sprijin pe potrivă din partea statului.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, ne-a spus că a vorbit marți, 6 iunie, cu premierul Dorin Recean, dar problema nu a fost rezolvată.

ALEXANDRU SLUSARI: "Din păcate ieri noi nu am auzit niște puncte concrete din planul de salarii al fermierilor. Din nou s-a discutat la general, pentru o perioadă nedeterminată. Că vor face ceva peste un an, peste doi, că vedem la toamnă. Dar agricultorii nu au acest lux de timp. Dacă peste două luni nu vor fi aplicate masuri de salarii pentru fermieri, marea majoritate a agricultorilor mici și mijlocii vor da faliment."

Alexandru Slusari nu exclude faptul că agricultorii vor ajunge cu tehnica agricolă și în Chișinău.

ALEXANDRU SLUSARI: "Astăzi suntem în teritoriu și facem ultimele aranjamente și măsuri organizatorice, iar spre seară vom decide ce urmează."

Abordat de jurnaliști după ședința Guvernului

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a declarat presei, imediat după ședința Guvernului, că protestul agricultorilor nu este justificat, iar autoritățile mereu au fost gata de cooperare cu fermierii mici și mijlocii.

VASILE ȘARBAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii: "S-a invocat importul masiv de cereale din Ucraina în Republica Moldova, ceea ce nu s-a adeverit. Au acces la toată informația la care are acces și domnul prim-ministru. Avem doar câteva camioane. Nu cred că este justificat acest protest, mai ales în contextul în care statul chiar vine cu un acord consistent pentru agricultură, vorbesc aici de subvenții. Și aici trebuie să ne orientăm la niște mecanisme care ne fac mai durabili și mai viabili în contextul concurențial din regiune pe care îl avem."

Pe 26 mai curent, membrii Asociației ”Forța Fermierilor” au depus la Primăria Chișinău o declarație prealabilă, prin care anunțau că în perioada 7-30 iunie vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie