Prima platformă de aterizare din Chișinău, destinată elicopterelor SMURD, este gata în proporție de 95 la sută
Social 7 august 2023, 21:20 | 1979

Prima platformă de aterizare din Chișinău, destinată elicopterelor SMURD, este gata în proporție de 95 la sută. Aceasta a fost construită în imediata apropiere a Institutului Mamei și a Copilului. Heliportul urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii septembrie curent, spun specialiștii. Echipa Jurnal TV a fost la IMC și a văzut rezultatul lucrărilor. Detalii despre activitățile privind implementarea altor trei proiecte similare, ce țin de construcția heliporturilor în Republica Moldova, în reportajul Iuliei Sarivan!

IULIA SARIVAN, reporter Jurnal TV: "Platforma de aterizare are 225 de metri pătrați, iar alți 30 de metri sunt pentru intervenția unei ambulanțe. Pista a fost construită așa încât sa aibă acces direct spre Institutul Mamei și a Copilului. Potrivit specialiștilor, aceasta este o platformă extrem de rezistentă, proiectată așa încât să nu se deterioreze nici peste 50 de ani."

Heliportul a fost construit pe teritoriul Detașamentului de Salvatori și Pompieri din sectorul Botanica al capitalei. Specialiștii spun că urmează să fie finalizată construcția drumului de acces spre Institutul Mamei și a Copilului și să fie aplicate marcajele speciale pe platforma de aterizare.

LILIANA PUȘCAȘU, purtător de cuvânt al IGSU: "Practic două unități foarte importante, una medicală și una de salvare lucrează mână în mână, în așa fel încât oamenii să poată beneficia de asistența medicală de urgență."

Platforma s-a construit timp de două luni și au fost respectate toate standardele europene. Până acum, elicopterele SMURD care aduceau pacienți în stare gravă la spitalele din Chișinău, aterizau pe stadionul Dinamo din capitală, iar de acolo, pacienții erau duși pe cale terestră spre instituția medicală.

MAXIM CAZACU, purtător de cuvânt Institutul Mamei și a Copilului: "Timpul de acolo și până la Institut dura în mediu câte 30 de minute. Acum acesta se va scurta foarte mult, ceea ce va permite ca echipele de intervenție să acționeze mult mai rapid în beneficiul pacienților."

Echipajele SMURD vor putea transporta la Institutul Mamei și a Copilului inclusiv femeile însărcinate și copiii care au nevoie de ajutor medical.

MAXIM CAZACU, purtător de cuvânt Institutul Mamei și a Copilului: "Noi suntem o instituție de gradul III, unde ajung cei mai gravi pacienți. Aici ajung la reanimare și terapie intensivă copii din toată republica. Vorbim de cazuri extrem de grave, cu pericol pentru viață, atât în chirurgie, cât și în pediatrie."

Un al heliport de acest fel este aproape gata la Bălți. Potrivit responsabililor, a mai rămas de aplicat marcajul pe pistă și curând va putea fi dat în exploatare. În cadrul programului transfrontalier SMURD 2, sunt construite în total patru heliporturi.

LILIANA PUȘCAȘU, purtător de cuvânt al IGSU: "În cadrul proiectului SMURD 2 mai avem trei platforme în proces de construcție. Este vorba de o platformă de aterizare, care este gata în proces de 95 la sută, la Bălți, în apropiere de spital. Avem o altă platformă în municipiul Cahul, ceea ce e important să specificăm, pe această platformă de la Cahul va fi posibil de aterizat și pe timp de noapte, și pe timp de zi."

Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, spune că un astfel de heliport este indispensabil și pentru instituția pe care o conduce. În mod ideal, pacienții în stare gravă trebuie să fie transportați din elicopter direct în sala de operații, spune Mihai Ciobanu.

MIHAI CIOCANU, directorul Institutului de Medicină Urgentă: "Institutul de medicină Urgentă este unica instituție din municipiul Chișinău, care preia aproximativ 90 la sută dintre toți pacienții accidentați în accidente rutiere sau de muncă. Pacienții poli-traumatizați sau cu traumatisme asociate, de asemenea avem foarte multe cazuri cu pacienți cu accidente vasculare cerebrale, hemoragice și ischemice și iată acest lucru face ca Institutul de Medicină Urgentă să fie eligibil pentru acest proiect de extindere a proiectului SMURD 2."

Mihai Ciocanu ne-a arătat și un proiect al potențialului heliport, elaborat de specialiști în domeniu încă în anul 2017. Proiectul presupune construcția unei parcări supraetajate, care va servi și ca adăpost pentru ambulanțe, așa cum instituția nu dispune în prezent de o astfel de parcare, iar pe acoperiș ar putea ateriza elicopterele.

MIHAI CIOCANU, directorul Institutului de Medicină Urgentă: "Conceptul nostru presupune ca Unitatea de primiri Urgență să fie conectată cu parcarea supraetajată, unde va fi amenajat heliportul."

De la lansarea proiectului SMURD în Republica Moldova, în anul 2014, 127 de pacienți au beneficiat de serviciile elicopterelor și a medicilor din România. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, ne-a spus că autoritățile își doresc extinderea programului transfrontalier SMURD 2 într-un nou proiect.

Opinia ta contează. Comentează!