Rusia a trimis astăzi un contingent militar în Kazahstan
Externe 6 ianuarie 2022, 20:12 | 1072

Rusia a trimis astăzi un contingent militar în Kazahstan, unde manifestaţiile antiguvernamentale s-au soldat cu zeci de morţi, transmit AFP şi Reuters. Preşedintele Tokaev a declarat că țara sa a fost atacată de bande teroriste. Washingtonul critică "afirmaţiile nebuneşti" ale Moscovei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a afirmat că prezenţa trupelor străine în Kazahstan trebuie să fie privită cu prudenţă. Postul public de televiziune din această fostă republică sovietică a anunţat joi că peste zece poliţişti au murit în timpul ciocnirilor cu manifestanţii la Almatî.

Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat joi dimineaţa în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters.

Corespondenţii agenţiei afirmă că în timp ce forţele de ordine se apropiau de mulţimea de protestatari s-au auzit focuri de armă.

Ulterior, poliţia din cel mai mare oraş al ţării a afirmat, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, preluată de Reuters, că zeci de participanţi la revoltă au fost "eliminaţi". Tot joi, televiziunea de stat a informat că Banca Naţională a Kazahstanului a decis suspendarea tuturor instituţiilor financiare. Accesul la internet era întrerupt în mare parte din teritoriu. În urma protestelor declanşate în întreaga ţară de scumpirea carburanţilor şi-au pierdut viaţa marţi şi miercuri opt poliţişti şi militari din Garda Naţională.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele şi care sunt opera, în opinia sa, a ''teroriştilor'' antrenaţi în străinătate.

KASSÎM-JOMART TOKAEV preşedintele Kazahstanului: "Aceste bande teroriste sunt de categorie internațională. Au fost antrenate aprofundat în străinătate. Atacul acestor bande asupra Kazahstanului trebuie tratat ca o agresiune."

Tokaev a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, alianţă militară condusă de Rusia, din care mai fac parte Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul şi Tadjikistanul. Premierul armean Nikol Paşinian, preşedinte în exerciţiu al Oragnizației, a confirmat joi pe Facebook cererea de asistenţă şi a afirmat că alianţa fostelor republici sovietice va trimite un efectiv neprecizat de forţe de menţinere a păcii, pe o durată determinată. Moscova a anunţat joi trimiterea unui contingent al forţelor de menţinere a păcii în Kazahstan, transmit AFP şi Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a criticat "afirmaţiile nebuneşti" ale Rusiei cu privire la presupusa responsabilitate a Statelor Unite în revoltele din Kazahstan.

JEN PSAKI purtătorul de cuvânt al Casei Albe: "Guvernul american îndeamnă autoritățile din Kazahstan să dea dovadă de reținere. Afirmațiile nebunești ale Rusiei privind o presupusă responsabilitate a Statelor Unite pentru protestele ce zguduie Kazahstanul sunt absolut false și fac parte din strategia de dezinformare rusă."

Tulburările din Kazahstan au izbucnit duminică într-un oraş de provincie. Protestatarii au început cu revendicări legate de corupție, lipsa locurilor de muncă, salariile mici și creșterea prețurilor, inclusiv creșterea bruscă a prețului la gazul lichefiat. Starea de urgenţă a fost decretată miercuri pe întreg teritoriul Kazahstanului. Pe 5 ianuarie, sute de protestatari, dintre care unii înarmați cu bastoane și scuturi, au luat cu asalt primăria din cel mai mare oraș kazah, Almaty, iar poliția nu i-a putut opri, chiar dacă a folosit împotriva lor gaze lacrimogene, grenade paralizante și gloanțe de cauciuc.

Chișinăul a emis o alertă de călătorie în Kazahstan. Cetățenilor Republicii Moldova care se află în Kazahstan li se recomandă să evite adunările în masă. În caz de necesitate, aceștia sunt rugați să apeleze linia de urgență a Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova, acreditată prin cumul în Kazahstan, la numărul de telefon: +7 929 964 9079 sau pe adresa de email: [email protected].

Opinia ta contează. Comentează!