Regimul Lukașenko a devenit o amenințare pentru securitatea regională, consideră Consiliul de Securitate al ONU
Externe 12 noiembrie 2021, 15:55 | 931

Regimul Lukașenko a devenit o amenințare pentru securitatea regională, consideră Consiliul de Securitate al ONU, care pregătește o rezoluție în acest sens. În replică, Moscova afirmă că Rusia şi Belarus nu îi ajută pe migranţi să ajungă la graniţa cu Polonia. ”Absolut nu”, a precizat ambasadorul Rusiei la ONU, Dmitri Polyanski. Întrebat despre avioanele de luptă observate pe cerul Belarusului, Polyanski a explicat că este vorba de un "răspuns la desfăşurarea masivă" a gărzilor poloneze înarmate la graniţa cu Belarus.

DMITRI POLYANSKI ambasadorul Rusiei la ONU: "Avem obligaţii în cadrul Uniunii Rusia - Belarus. Dacă există o concentrare de resurse militare la graniţa cu Belarus, trebuie să reacţionăm. Sunt doar zboruri de recunoaştere, nimic mai mult, este o activitate normală."

Alexandr Lukaşenko a recunoscut că i-a cerut lui Vladimir Putin să-l ajute la supravegherea frontierelor Belarusului cu Uniunea Europeană, în apropierea cărora Moscova a trimis bombardiere strategice în contextul valului migrator orchestrat de liderul de la Minsk, drept represalii pentru sancţiunile europene.

ALEXANDR LUKAȘENKO președintele belarus: "Să zică ce vor. Să strige că, iată, au adus bombardiere strategice, cu încărcătură nucleară. Nu au decât! Noi nu avem altă soluție. Trebuie să știm ce fac ei acolo!"

Ministerul Apărării rus a publicat joi imagini cu zborul efectuat de o pereche de două bombardiere Tu-160, care au parcurs peste trei mii de kilometri într-o misiune ce a durat 4 ore şi 36 de minute, precizând că această patrulă aeriană nu este îndreptată ''împotriva ţărilor terţe''. Miercuri, alte două bombardiere ruseşti, de tipul Tu-22M3, au survolat teritoriul belarus, după care guvernul de la Minsk a anunţat că astfel de patrule aeriene vor fi de acum înainte regulate, ''în faţa situaţiei create atât în aer cât şi la sol''.

Rusia, care săptămâna aceasta a prelungit cu 25 de ani prezenţa trupelor sale în Belarus, sprijină Minskul în confruntarea cu Polonia şi cu Uniunea Europeană, creată de valul de migranţi ilegali orchestrat de Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile ce i-au fost impuse în urma reprimării opoziţiei belaruse.

Opinia ta contează. Comentează!