Energia regenerabilă, o prioritate
Social 10 mai 2024, 16:01 | 1237

Astăzi, la Chișinău, a fost lansat proiectul „Facilitarea unei Tranziții Verzi Incluzive în Republica Moldova”. Cu ajutorul partenerilor externi, țara noastră își propune să pună prioritate pe energia regenerabilă și să identifice soluții pentru reducerea emisiei gazelor cu efect de seră. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu sprijinul Uniunii Europene.

DANIELA GASPARIKOVA, reprezentanta rezidentă PNUD Moldova: "Programul are ambiția de a facilita reformele care vor fi implementate în următorii ani. Deși Moldova este un mic contribuitor în materie de emisii de gaze cu efect de seră la scară globală, totuși emisiile de gaze cu efect de seră sunt sporite."

SOLOMON IOANNOU, manager de program, Delegația UE: "Noi trebuie să lucrăm împreună pentru a stabili acele ținte ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, să sporim eficiența energetică și să promovăm acele practici sustenabile în toate sectoarele economiei."

Responsabilii de la Chișinău spun că sunt în proces de implementare a unor strategii pentru a trece la energia regenerabilă. Una dintre marile probleme a poluării este transportul, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastrcturii și Dezvoltării Regionale: "La Ministerul Infrastructurii avem câteva domenii în care trebuie și încercăm să intervenim pas cu pas. Primul și cel mai important este transportul. Or, decarbonizarea transportului și asigurarea unui transport verde va avea unul dintre cele mai mari impacturi pe acest sector."

Reprezentanții Ministerului Energiei spun că o altă problemă sunt blocurile vechi, care nu sunt eficiente energetic.

CAROLINA NOVAC, secretar de stat al ministerului Energiei: "Vreau să menționez câteva din beneficiile pe care renovarea efectivă a clădirilor le aduce pentru consumatorii noștri. În primul rând, vorbim despre reducerea consumului energetic, a emisiilor, respectiv - a facturilor."

Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu sprijinul Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!