În acest an, tema de discuție a elevilor la prima oră de dirigenție va fi integrarea europeană a Republicii Moldova
Social 25 august 2023, 19:56 | 683

Prima lecție în noul an de studii va avea genericul „Moldova Europeană”. Ministerul Educației și Cercetării a transmis către instituțiile de învățământ o dispoziție, pentru ca profesorii să elaboreze mesajul educațional. Decizia a fost luată în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În circulara emisă de Ministerul Educației se arată că, în funcție de vârsta elevilor, sunt propuse tematici conexe pentru discuții ce vizează integrarea europeană, inclusiv obiectivele și valorile europene, libertatea și democrația unui stat.

DECIZIA MINISTERULUI EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII: "Pachetul informațional pentru prima oră din anul curent a fost elaborat cu implicarea cadrelor didactice și a tinerilor, care au făcut stagii în instituțiile guvernamentale pe parcursul lunilor iulie-august. Considerăm oportun ca, inclusiv de 1 septembrie, să fie abordat acest subiect."

Anul trecut, prima lecție în instituțiile de învățământ a fost dedicată veteranilor războiului de la Nistru, din 1992, fiind consacrată „Anului recunoștinței”.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 3 martie 2022. În luna iunie trecut, Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de candidat pentru aderare, cu o condiție: să realizeze „reforme importante”.

Opinia ta contează. Comentează!