Chișinăul, un oraș de lectură
Social 12 aprilie 2024, 20:24 | 292

Muzeul Literaturii Române a fost aseară gazda unei noi ediții a Clubului de lectură „Orașul de citire”. Publicul s-a delectat cu fragmente din operele chișinăuianului Val Butnaru și a ieșeanului Dan Lungu, în lectura autorilor. Val Butnaru a surprins cu o frântură dintr-un roman, gata-gata să vadă lumina tiparului la o editură din București.

Noul roman semnat deVal Butnaru este despre Chișinău, dar nu numai.

VAL BUTNARU, scriitor: "Este vorba de romanul „Călăuza tibetană”, care se află deja în lucru la o editură de la București. Sper foarte mult ca acest roman să placă, fiindcă țin la el cred că cel mai mult. Scriitorul și orașul este o temă atât de generoasă și nobilă, încât trebuie să revenim la ea. Așa cum Llosa este mereu asociat cu Lima, Zafon cu Barcelona, Dostoievski cu Petersburg, iată că și noi putem scrie despre Chișinău într-o manieră acceptabilă."

Scriitorul ieșean Dan Lungu a citit un fragment din romanul „Pâlpâiri”. DAN LUNGU, scriitor: "Eu vin ori de câte ori am ocazia la Chișinău, este un oraș pe care-l iubesc foarte mult, mă simt foarte apropiat. Ce e diferit în seara asta e că dincolo de comunicarea între două spații culturale sau vechile legături între Iași și Chișinău, în seara asta multe lucruri sunt mai degrabă conceptuale: orașul cum a fost văzut el în literatura tradițională, contemporană."

Clubul de lectură „Orașul de citire” este o invitație la o călătorie literară prin Chișinău, spun cei care au moderat evenimentul.

ALEXANDRU CORDUNEANU, scriitor: "Sunt niște suprapuneri de texte care sunt percepute toate la un loc despre aceeași ființă, de fapt, urbană. Orașul are sufletul său, pe care cei atenți îl percep îl transcriu."

MARIA ȘLEAHTIȚCHI, director, Muzeul Literaturii Române: "Acest proiect e gândit în felul următor: ca să fie invitați scriitori care scriu în opera lor despre orașe. Astăzi a fost invitat Iașiul, dar ne gândim să invităm Cernăuțiul și alte orașe."

Evenimentul ajuns la a V-a ediție s-a desfășurat la Muzeul Național al Literaturii Române din Chișinău, fiind organizat în parteneriat cu Fundația Heritage 21 și Muzeul Național al Literaturii Române din Iași.

Opinia ta contează. Comentează!