Mai mulți experți economici cred că un ”lockdown” limitat ar putea să reducă esențial numărul infectărilor și deceselor
Politic 15 martie 2021, 15:45 | 2158

Instituirea în Republica Moldova a unui ”lockdown” pe o perioadă de câteva săptămâni, coroborat cu accelerarea vaccinării anti-Covid, ar putea să reducă esențial numărul infectărilor și al deceselor, dar și presiunea asupra sistemului medical. Opiniile au fost exprimate în cadrul unor dezbateri publice privind starea de urgență: pro și contra, aspecte sanitare, economice și politice. Se întâmplă după ce preșdintele Maia Sandu, care a prezidat sâmbătă Consiliul Suprem de Securitate, a propus instituirea stării de urgență pentru două săptămâni. Șeful PSRM Igor Dodon a criticat dur inițiativa și a spus că singura soluție pentru gestionarea pandemiei ar fi învestirea unui nou guvern.

VADIM PISTRINCIUC, director executiv Institutul pentru Inițiative Strategice: "Semnalele din sistemul de sănătate sunt disperate. Spitalele din Chișinău sunt la limită, numărul deceselor este în creștere. Unii experți spun că se poate ajunge până la o sută de persoane decedate pe zi. Numărul celor grav bolnavi crește, vârsta celor grav bolnavi descrește. Sunt necesare anumite măsuri. Evident că nu sunt populare."

ADRIAN LUPUȘOR, director executiv al Expert-Grup: "Din ceea ce am observat și din ceea ce se face în alte țări, evident că Republica Moldova are nevoie de un lockdown. Noi cu toții conștientizăm costurile economice ale acestui lockdown, dar astăzi prioritatea trebuie să fie salvarea vieților omenești. Toate politicile, toate eforturile, trebuie să țintească reducerea numărului de infectări și decese."

Potrivit lui Adrian Lupușor, situația ar putea scăpa definitiv de sub control, cu o progresie geometrică a numărului de infectări și decese. Experții spun că, pe termen lung, cheltuielile publice care sunt alocate pentru sistemul medical și gestionarea pandemiei ar putea să fie mult mai mari decât pierderile agenților economici - în caz de lockdown - și plățile compensatorii care ar trebui să fie achitate de stat populației pentru o perioada de restricții și izolare. Potrivit lui Adrian Lupușor, pot fi identificate patru surse de finanțare pentru instituirea unei perioade de carantină: optimizarea cheltuielilor neprioritare, împrumuturi de pe piața internă, obținerea asistenței financiare externe și emiterea de euro-obligațiuni pentru un program anti-criză al Guvernului.

IGOR BOȚAN, director executiv al ADEPT: "Dacă ne referim la responsabilitatea clasei politice, lucrurile sunt clare. Guvernul este cel care in corpore este parte a CNESP-ului și toată puterea este în mâinile Guvernului. Iar Parlamentul, dacă, este necesar, poate interveni pentru ajustarea regulilor, normelor, legilor. Șeful statului, în această situație, practic nu are nicio atribuție."

Amintim că sâmbătă, președintele Maia Sandu a prezidat ședința Consiliului de Securitate, iar după consultările cu șefii instituțiilor de forță, liderii fracțiunilor parlamentare, șefii instituțiilor de stat din domeniul sănătății și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, a recomandat Guvernului și Parlamentului instituirea stării de urgență pentru două săptămâni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Au fost atenționări dure din partea experților că săptămânal pierderile omenești ale țării noastre sunt echivalente căderii unui avion plin de cetățeni și că trebuie să luăm decizii responsabile pentru a încetini răspândirea virusului. Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru 2 săptămâni."

Maia Sandu a mai propus compensarea pierderilor salariaților, patentarilor și altor categorii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână. După această declarație, Igor Dodon a criticat dur propunerea și a declarat că - cităm - ”avem un președinte lockdown, un președinte depășit de situație”. Dodon a insistat ca Maia Sandu să desemneze premierul propus de majoritatea parlamentară PSRM-Șor, astfel ca să existe un guvern funcțional. În pofida criticilor lui Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, l-a convocat astăzi pe premierul interimar Aureliu Ciocoi, pentru a discuta despre situația epidemiologică din Republica Moldova. Cei doi au făcut un schimb de opinii privind măsurile care se impun în situația critică creată atât în domeniul sanitar, cât și în cel economic și social.

Opinia ta contează. Comentează!