Oamenii din satul Cârnești se roagă vara pentru ploaie, iar iarna - să ningă
Social 13 decembrie 2023, 20:05 | 1065

Vara se roagă pentru ploaie, iar iarna - să ningă. Este soarta oamenilor din satul Cârnești, raionul Nisporeni, care de când se țin minte duc o lipsă acută de apă. Rețea modernă nu există, deocamdată, iar mai toate fântânile sunt înnămolite, de multă vreme. Singura soluție e tocmai la Ungheni, la peste 20 de kilometri distanță de sat, unde localnicii își umplu bidoanele cu apă potabilă. Primăria comunei Brătuleni, din care face parte și satul Cârnești, ar urma să depună un proiect pentru a participa la concursul „Satul european”, finanțat de Guvern. Cum se descurcă sătenii acum, aflăm de la Vlada Tomescu.

În satul Cârnești timpul parcă s-a oprit în loc. Se mai găsesc fântâni, din cele de pe timpuri, cu găleată la cumpănă, dar... mai toate au secat.

Tatiana Cataraga povestește că în gospodăria ei, dar și a celorlalți săteni, apa este un lux. Femeia aduce apă de băut de la kilometri distanță. În fiecare sâmbătă sau duminică face un drum la Ungheni. Câteva butelii de apă potabilă trebuie să ajungă pentru o săptămână.

Pentru necesitățile casnice apa se adună de pe unde se poate.

VLADA TOMESCU, reporter Jurnal TV: "Localnicii din satul Cârnești aduc apă de la kilometri distanță pentru a-și potoli setea. Fântânile din localitate sunt aproape secate, iar apa care se mai adună din izvoare, nu este bună pentru consum. Mai toată, merge pentru adăpatul animalelor. Acum, pe timp de iarnă, localnicii adună zăpadă în vase și o topesc pentru a avea ape în gospodării."

În grădina Verei Andrușcenco au fost făcute două fântâni, numai că apa e pe fund. Femeia a instalat câteva vase la streașina casei, iar printr-un furtun, ajunge în fântână. Asta este deocamdată soluția, spune femeia.

Câte o fântână întâlnești aproape la fiecare o sută de metri, numai că apa nu e în starea în care să fie bună de băut.

Nu se știe, deocamdată, când problema va avea o rezolvare. Primăria comunei Brătuleni, din care face parte și satul Cârnești, ar vrea să participe la concursul ”Satul european”. Potrivit unor estimări, lucrările de conectare la apeduct a gospodăriilor din satul Cârnești ar costă peste șase milioane de lei.

MARIANA GALEA, primar, comuna Brătuleni: "Când s-a făcut inițial proiectul pe apeduct, inclusiv pe Brătuleni și Cârnești, s-a făcut doar pe rețelele magistrale. S-a făcut actualizarea și am dat să se facă proiectul inclusiv pe conectări de la rețeaua magistrală, până la fiecare consumator în parte. Urmează la următorul apel la Satul European și urmează să depunem proiectul pentru rețelele de apeduct."

Comuna Brătuleni este printre cele 13 localități care vor beneficia de servicii de alimentare cu apă potabilă prin intermediul apeductului magistral de interconexiune între râul Prut și satul Măcărești. Lucrările au fost realizate până în prezent în proporție de 45%. În satul Cârnești sunt aproape 300 de locuitori.

Opinia ta contează. Comentează!