Sondaj BOP: PAS, BECS și Partidul Șor ar urma să acceadă în viitorul Parlament
Politic 5 iulie 2021, 18:48 | 1431

Trei formațiuni politice ar accede în viitorul Parlament. Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor. Așa arată rezultatele ultimului sondaj ”Barometrul Opiniei Publice”, prezentat astăzi de Institutul de Politici Publice și iData. Alți doi concurenți electorali ar avea șanse să să treacă pragul electoral.

Partidul Acțiune și Solidaritate se află pe primul loc în sondaj cu un scor de 33,7 la sută. Urmează Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 25,2 la sută și Partidul Șor cu 6%. Blocul ”Renato Usatîi”, care are nevoie de 7% pentru a intra în Parlament, este creditat cu 4,6% din voturi, iar Platforma DA ar acumula 2,7%, dar ar avea nevoie de cel puțin 5%. Asta în condițiile în care rata intervievaților indeciși sau care nu au vrut să spună pentru cine vor vota constituie aproape 20%. Tabloul politic ar arăta altfel, dacă voturile acestor respondenți s-ar împărți proporțional.

Arcadie Barbaroșie a mai declarat că votul în diaspora, cel mai probabil, va influeunța puternic rezultatele alegerilor, astfel că scorul obținut de Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea să crească până la peste 50 de mandate de deputat. Potrivit unui al doilea scenariu, votul în diaspora ar putea să propulseze și Platforma DA peste pragul electoral, care, împreună cu PAS, ar putea obține majoritate parlamentară. Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 26 iunie, pe un eșantion de 1162 de persoane din 96 de localități și are o marjă de eroare de 2,9%. Cercetarea a fost finanțată de Swiss Cooperation Office din Moldova, Ambasada Regatului Țărilor de Jos și CRJM. IPP este autorizat de CEC să efectueze sondaje în campania electorală 2021.

Opinia ta contează. Comentează!