Zece foști judecători au cerut Curții Constituționale să-și revizuiască deciziile
Politic 14 iunie 2019, 20:52 | 5522

Zece foşti judecători au cerut Curții Constituționale să-și revizuiască recentele decizii privind dizolvarea legislativului și convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Semnatarii declarației mai susțin că instituția a modificat abuziv termenul constituțional de trei luni și a transformat dreptul președintelui de a dizolva Parlamentul într-o obligație. Reprezentanții Curții Constituționale au refuzat să comenteze luarea de atitudine a foștilor judecători.

În opinia fostei judecătoare a Curții de Apel Chișinău Domnica Manole, semnatară a declarației comune, Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile atunci când a interpretat termenul de trei luni pentru dizolvarea Parlamentului.

Totodată, termenul de trei luni a fost interpretat și prin prisma Codului Civil, ceea ce NU ține de competența Curții Constituționale, mai spune Domnica Manole.

Curtea Constituțională a modificat și împuternicirile președintelui țării, susține Domnica Manole. Potrivit Legii Supreme, șeful statului poate să dizolve Parlamentul după consultarea fracțiunilor parlamentare, dar NU este obligat...

Prin această declarație, cei 10 foști judecători au cerut Curții Constituționale să-și revadă recentele decizii. Documentul a fost expediat mai multor instituții internaționale, Parlamentului European, Comisiei de la Veneţia, ambasadelor acreditate la Chișinău.

Declarația a fost semnată de foștii judecători ai Curții Constituționale Dumitru Pulbere, Nicolae Osmochescu și Victor Pușcaş, precum și de foștii magistrați ai Curții Supreme de Justiție Dumitru Visterniceanu și Tatiana Răducanu. Printre semnatari mai sunt: foștii magistrații ai Curții de Apel Chișinău Alexandru Şpac, Domnica Manole și Elena Grigor, fosta judecătoare a Curții de Apel Bălți Tatiana Duca, dar și Tatiana Chiriac, de la Judecătoria Călărași. Ofițerul de presă al Curții Constituționale ne-a spus că instituția nu comentează această declarație. 

Opinia ta contează. Comentează!