Vânzarea uzinei Topaz ar putea fi concertată de către unii factori de decizie de la Chișinău
Social 19 octombrie 2023, 15:32 | 5028

Vânzarea uzinei Topaz ar putea fi concertată de către unii factori de decizie de la Chișinău. De această părere este Olesea Stamate, președintele Comisiei juridice a Parlamentului. Subiectul a fost abordat aseară în cadrul emisiunii "Secretele puterii" de la Jurnal TV. Uzina Topaz a fost vândută pe 9 octombrie curent, contra 16 milioane de euro.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei juridice a Parlamentului: " Nu poate fi exclusă acționarea concertată sau intenționată a unor factor de decizie din anumite instituții pentru a facilita inclusiv această tranzacție."

Este foarte suspect și s-ar cere o anchetă, întrucât ar putea fi vorba de corupție, a adăugat în context analistul politic Anatol Țăranu.

ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Într-un stat îmbibat de corupție, putem să bănuim că în chestii de felul acesta, care sunt foarte suspecte, componenta corupțională poate să fie prezentă. Deja este un motiv pentru organele coercitive ale statului să se ocupe de astfel de cazuri."

Olesea Stamate a declarat că proiectul de lege, aprobat miercuri, 18 octombrie, de Guvern, care se referă la mecanismul național de punere în aplicare a sancțiunilor internaționale, nu are legătură cu vânzarea uzinei Topaz, dar admite că astfel de companii vor cădea sub incidența legii.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei juridice a Parlamentului: "Nu cred că putem să spunem că a fost sau seamănă a fi o acțiune concertată faptul că acest proiect de lege a fost aprobat abia acum. Prima variantă a proiectului de Lege Magnițchi a fost propusă încă de fostul ministru al Justiției, Litvinenco. Din câte cunosc, Ministerul Justiției a muncit destul de intens la elaborarea acestui nou proiect de lege, care urmează să ajungă în Parlament."

Guvernul a aprobat pe 18 octombrie un proiect de modificare a Legii 25 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Autoritățile vor putea astfel sechestra bunurile companiilor supuse sancțiunilor. S-a întâmplat la aproximativ o săptămână de la difuzarea, la Jurnal TV, a unei investigații privind vânzarea Uzinei ”Topaz” din Chișinău. Afacerea s-a făcut în secret, la Moscova, fără implicarea Guvernului. Directorul general al uzinei ”Topaz” este cetățeanca Federației Ruse, Ina Linic, care anterior a deținut o funcție în administrația secesionistă de la Tiraspol.

Uzina Topaz din Chișinău a fost vândută pe 9 octombrie, contra 16 milioane de euro, deși valoarea ei reală ar fi mult mai mare, potrivit experților.

Opinia ta contează. Comentează!