Zilele culturii azere la Chișinău
Social 6 decembrie 2023, 20:01 | 430

La Chișinău se desfășoară Zilele culturii azere, marcate de o serie de evenimente. Vorbim de inaugurarea oficială a Scuarului din preajma Ambasadei și de dezvelirea basoreliefului unui celebru artist azer - Muslim Magomayev. Cultura este un instrument important și pentru oamenii din Republica Moldova, și pentru cei din Azerbaijan, au afirmat oficiali de la Bacu.

GUDSI OSMANOV, ambasador al Azerbaijanului la Chișinău: "Am deschis în preajma Ambasadei un scuar, "Scuarul Victoriei", sub cerul liber. Este ca un muzeu. Locuitorii Chișinăului vin aici să afle mai multe despre Azerbaijan. Și am dezvelit, împreună, basorelieful renumitului cântăreț Muslim Magomayev, de care au auzit mulți cetățeni ai Republicii Moldova."

ELCIN BAIRAMOV, președinte al Congresului azerilor din Republica Moldova: "Despre Muslim Magomayev putem vorbi la infinit. Toți îl cunosc, toți ne mândrim cu el. Într-adevăr, acest basorelief, inaugurat astăzi în inima Chișinăului, are o importanță foarte mare pentru viața culturală din Republica Moldova."

Cei prezenți au subliniat legăturile strânse dintre cele două țări.

MAJNUN MAMMADOV, ministru azer al Agriculturii: "Este foarte bine când oamenii comunică unii cu alții. Uneori, sunt momente când omul nu cunoaște limba, dar limba culturii este cea pe care o înțeleg toți."

SERGIU PRODAN, ministru al Culturii: "Astăzi încep zilele Culturii Republicii Azerbaijan în Republica Moldova, este un lucru salutabil, astăzi la Sala cu orgă va fi un minunat concert. Sperăm anul viitor să avem posibilitatea să organizăm și zilele Republicii Moldova în Republica Azerbaijan. Iată că prietenia în țările noastre prinde în fiecare an, cu fiecare an contururi tot mai concrete."

Festivitățile sunt susținute de formația din Azerbaidjan “Trio Mugam”, care îmbină poezia clasică și improvizația muzicală în moduri locale specifice. În 2003, UNESCO a proclamat Mugam-ul azer drept "Capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității", fiind introdus apoi, în 2008 pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.

Opinia ta contează. Comentează!