Moscova a reacționat la intenția Chișinăului de a ataca în judecată concernul rus ”Gazprom”
Politic 15 decembrie 2022, 19:25 | 623

Moscova e revoltată de intenția Chișinăului, care vrea să acționeze în judecată concernul rus „Gazprom”. ”Este absolut lipsită de temei”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, la o recentă afirmație a ministrului Infrastructurii, Andrei Spânu. Zaharova cere Republicii Moldova să nu politizeze subiectul gazelor naturale și problema cooperării bilaterale.

MARIA ZAHAROVA, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe: "Observăm că declarațiile noastre își ating scopul. Vedem că Chișinăul le tratează cu seriozitate. Am remarcat declarația absolut lipsită de temei a vicepremierului Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii, pe care a făcut-o, credem noi, ca să justifice decizia nepopulară din punctul de vedere al curatorilor din Vest. Vorbim de decizia Chișinăului de a relua furnizarea gazului în Transnistria în schimbul energiei electrice de pe malul stâng."

Potrivit Moscovei, Gazprom ar asigura, de zeci de ani, securitatea energetică a mai multor țări, inclusiv a Republicii Moldova, iar Chișinăul nu și-ar respecta acum angajamentele.

MARIA ZAHAROVA, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe: "Pe durata acestui an, partea moldovenească și-a încălcat în repetate rânduri angajamentele cu privire la plata gazului rusesc. În afară de aceasta, în protocolul semnat de Andrei Spânu cu partea rusă este prevăzut auditul datoriei istorice a „Moldovagaz”, care trebuia finalizat până pe 1 mai 2022. Nici acest angajament nu a fost respectat de partea moldovenească. Aș vrea, încă o dată, să îndemn partenerii moldoveni să renunțe la politizarea subiectelor, care țin exclusiv de domeniul economic al colaborării bilaterale."

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, ne-a declarat exclusiv că a cerut ”Gazpromului” să-și respecte contractul cu ”Moldovagaz” și să livreze toate volumele de gaz, conform documentului.

Declarația privind acționarea în judecată a concernului rus, pentru neexecutarea contractului semnat cu „Moldovagaz”, a fost făcută marți, 13 decembrie, într-un interviu pentru Deutsche Welle. Andrei Spânu a precizat că autoritățile de la Chișinău vor cere de la Ggazprom „inclusiv despăgubiri colaterale”.

Opinia ta contează. Comentează!