Cazul Muntean, audieri parlamentare
Politic 25 septembrie 2023, 19:42 | 793

Scântei la Comisia juridică, numiri și imunități care a organizat astăzi audieri parlamentare în cazul noului membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acuzat de corupție și care a trecut evaluarea Comisiei pre-vetting. Reprezentanții instituțiilor de drept au declarat că în privința lui Iulian Muntean, Comisia pre-vetting nu a făcut solicitări de informații așa cum a procedat în cazul altor candidați. De vină ar fi însuși candidatul care a completat chestionarul și a ascuns faptul existenței dosarului penal în privința sa. Președintele comisiei parlamentare, Olesea Stamate, i-a acuzat pe reprezentanții structurilor de drept de sabotaj. Iulian Muntean, care a fost prezent la ședință, nu a fost audiat.

În debutul audierilor, președintele Comisiei pre-vetting, juristul olandez Herman von Hebel, a confirmat faptul că raportorul Comisiei de evaluare nu a solicitat informații de la Procuratura Anticorupție în privința lui Iulian Muntean, așa cum a procedat în cazul altor candidați.

HERMAN VON HEBEL, președintele Comisiei pre-vetting: "Dacă să vorbim despre Procuratura Anticorupție, doar în foarte puține cazuri am solicitat informații suplimentare, cred că în mai puțin de zece cazuri."

Potrivit șefului Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, faptul că informația despre statutul de învinuit al lui Iulian Muntean, în dosarul de corupție din 2018, nu a fost inclusă în baza centrală de date, trezește suspiciuni de rea-voință asupra unor acțiuni ale angajaților instituției pe care o conduce. În acest sens a fost deschisa o anchetă de serviciu.

IULIAN RUSU, șeful Centrului Național Anticorupție: "Noi am făcut verificări în baza centrală de date și nu a ieșit niciun răspuns. Acesta cercetare de serviciu a fost inițiată după ce șeful instituției de urmărire penală a reprezentant un raport în acest sens."

Reprezentantul Procuraturii Generale, Aliona Nesterov, a spus că de vină este însuși candidatul care a completat chestionarul Comisie pre-vetting și a ascuns faptul existenței dosarului penal în privința sa. ALIONA NESTEROV: "Nu știu de ce ne distanțăm. Noi căutăm problema în instituțiile care trebuiau să furnizeze informația. Să nu uităm că persoana care depune voluntar și acceptă să depună acel chestionar indică personal, pe bună credinț, dacă are sau nu dosare penale."

Olesea Stamate a declarat că acest incident poate fi calificat drept sabotaj din partea instituțiilor de drept. Ea spune că era de bun-simț ca Procuratura Anticorupție să fi informat Comisia pre-vetting dacă știa despre acest caz.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "Interpretarea mea subiectivă este că ar putea fi anumite acțiuni de sabotare a procesului de pre-vetting. Nu zic din partea cărei instituiții, că ar putea fi diferiți actori. Dar faptul că informația a apărut public după ce persoana a fost numită și a trecut prin tot procesul de pre-vetting sigur că lasă anumite semne de întrebare."

Pe parcursul celor aproape două ore, cât au durat audierile parlamentare, cei prezenți în sală nu i-au pus nicio întrebare lui Iulian Muntean. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Anterior, Muntean a declarat că-și va da demisa din funcția de mebru al CSM, așa cum au cerut-o atât membrii Consiliului, cât și ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. În cazul în care acesta nu demisionează, CSM-ul nu are mecanisme pentru a-l revoca pe Muntean din funcție. În dosarul penal în care noul membru CSM are statut de învinuit mai figurează 74 de persoane, dintre care 55 sunt profesori la ASEM. Acesta a fost deschis în anul 2018 și încă nu arte o finalitate.

Opinia ta contează. Comentează!