Republica Moldova va avea un nou radar
Social 5 aprilie 2024, 19:55 | 633

Republica Moldova va achiziționa un nou radar datorită sprijinului financiar al Uniunii Europene prin programul Instrumentul European pentru Pace, care a fost suplimentat cu încă 41 de milioane de euro. Expertul militar Artur Leșcu afirmă că noul radar poate identifica echipamente de mici dimensiuni cum ar fi dronele.

Într-un comunicat remis presei, Ministerul Apărării anunță că a semnat contractul cu privire la achiziția radarului cu directorul general al Agenției implementatoare din Estonia, care urmează să fie livrat Armatei Naționale. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, și-a exprimat gratitudinea partenerilor Uniunii Europene care contribuie, prin asistență constantă, la realizarea obiectivelor de consolidare a capacităților de apărare.

Expertul în domeniu militar al comunității Watchdog, Artur Leșcu, a explicat care este necesitatea achiziționării sistemului de apărare.

ARTUR LEȘCU, expert în domeniu militar, Watchdog: "Deși nu se cunoaște, deocamdată, ce tip de radar va fi, putem presupune că este vorba de același echipament GM-200 de la compania Thales, aflat deja în dotarea Armatei Naționale. Avantajul acestui tip de radar este că poate vedea anume echipamente de mici dimensiuni cum ar fi dronele și avioane, care astăzi pentru Moldova reprezintă principala amenințare aeriană."

Potrivit expertului, în cadrul Armatei Naționale există specialiști, care știu să opereze acest model de radar. Setate și folosite corect, acestea ar putea acoperi aproape întreg teritoriul Republicii Moldova.

Sprijinul financiar de 41 de milioane de euro pentru Forțele Armate ale Republicii Moldova, prin programul Instrumentul European pentru Pace, va fi acordat într-o perioadă de 40 de luni și va asigura furnizarea de echipamente neletale în domeniile mobilitate, supraveghere aeriană, război electronic și echipamente logistice.

Opinia ta contează. Comentează!