Image-Description
Percheziții matinale la „Metalferos”, în urma cărora au fost reținute 7 persoane
Social 4 decembrie 2019, 13:38 | 2751

Șapte persoane au fost reținute în urma cătorva zeci de percheziții efectuate în această dimineață, 4 decembrie, de procurorii anticorupție la Societatea pe Acțiuni „Metalferos” și alte companii interpuse.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, suspecții, care urmăreau sustragerea continuă a banilor de la „Metalferos” ar fi implementat o schemă prin care cumpărau și comercializau deșeurile de metale feroase și neferoase prin activități de intermediere fictivă, pentru a crește artificial prețul la cumpărare și pentru a micșora artificial prețul la vânzare către intermediari. Diferența era însușită de către aceștia.

În prezent, suma prejudiciului este estimată la peste 215 milioane de lei.

În cadrul urmăririi penale se examinează și procedurile de export ale companiei. Persoanele vizate sunt suspectate că, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între „Metalferos” și companiile interpuse. Ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase și neferoase de la „Metalferos” la un preț redus, iar mai apoi vindeau metalul la prețurile deja majorate, în Turcia, Germania, Austria și Olanda.

Diferența de preț, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către „Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD și Innotube LLP.

Suma prejudiciului, ca rezultat al exportului, ar fi de circa 133 de milioane de lei.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă amendă până la 950 de unități convenționale pentru persoane fizice și până la 16000 de unități convenționale pentru persoane juridice, muncă neremunerată în folosul comunității până la 240 de ore sau închisoare de la 5 până la 15 ani.

Menționăm că întreprinderea „Metalferos”, capitalul căreia este controlat de stat, deține practic monopolul activităților de comercializare a resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase. Acest monopol a fost instituit la începutul acestui mileniu, ca reacție la furturile masive de metale din acea perioadă, în special a firelor electrice, distrugerea lifturilor etc., ceea ce punea în pericol securitatea energetică și viața oamenilor. Ulterior, însă, s-a constatat că „Metalferos” a devenit o sursă de finanțare pentru anumite partide și politicieni, în special Partidul Democrat.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie