Israelienii au sprijin internațional
Social 12 octombrie 2023, 19:35 | 929

Hamas a anunţat joi că a tras rachete în direcţia Tel Aviv. Străzile orașului sunt pustii, dar mai toți locuitorii nutresc speranța că teroriștii vor primi răsplata cuvenită. Alături de israelieni sunt, în aceste zile de grea încercare, și străinii, care s-au stabilit în Israel în urmă cu mulți ani. Printre aceștia din urmă e și Ivan Creciun, un cetățean al Republicii Moldova, care stă din 2016 în orașul Ramat Gan, lângă Tel-Aviv. Bărbatul ne-a spus că rachetele Hamas ajung și acolo.

Toți oamenii așteaptă ziua, când va fi anunțată pacea în Israel, ne-a relatat Ivan Creciun.

IVAN CRECIUN, moldovean stabilit în Israel: "O dată, de două ori pe zi, mai ajung rachete care sunt aruncate din Fâșia Gaza. Oamenii stau mai mult în adăposturi, pe străzi sunt oameni, dar nu ca de obicei. Șantierele de construcții, practic nici unul nu lucrează. Chiar și ai noștri, moldovenii, mai mult stau pe acasă."

De când gruparea Hamas a început atacul asupra Israelului, bărbatul nu muncește, dar ca mulți localnici a sărit în ajutorul celor aflați în dificultate. Lumea s-a mobilizat și colectează haine, mâncare, lucruri de strictă necesitate, pentru a le distribui în zonele afectate de război.

IVAN CRECIUN, moldovean stabilit în Israel: "Am mulți prieteni care sunt mobilizați, care se află la sudul, la nordul țării și vreau să fiu alături de toți. Ne străduim să strângem ajutor umanitar în regiunea în care mă aflu, pe Tel-Aviv. Este pe malul mării un depozit unde se adună tot ajutorul, se încarcă în mașini și se duce la cei nevoiași."

Oamenii sunt foarte receptivi - la punctele de colectare a sângelui vin mii de donatori.

IVAN CRECIUN, moldovean stabilit în Israel: "Este multă lume. Sute și mii chiar. Eu am stat de la ora 11 ziua până la șapte seara. Au fost aproape o mie de oameni care au donat. Și așa e în toată ziua."

Ivan Creciun zice că mulți cetățeni ai Republicii Moldova, pe care îi cunoaște, se ajută reciproc.

IVAN CRECIUN, moldovean stabilit în Israel: "Sunt persoane în orașul Ashkelon, care vor să plece acasă, nu pot ajunge la Aeroport, sau să se mute dintr-un oraș în altul, sunt moldoveni care ajută."

Bărbatul spune că va rămâne în continuare în Israel, alături de familia și prietenii săi de acolo.

Opinia ta contează. Comentează!