Peste 160 de hectare, ce aparțin statului au fost semănate cu floarea soarelui ilegal, de către persoane necunoscute
Social 11 octombrie 2022, 16:06 | 3797

Un teren de peste 160 de hectare, ce aparține statului, a fost semănat ilegal cu floarea soarelui. Cine a făcut acest lucru, nu se știe. Terenul arabil se află în gestiunea Stațiunii Tehnologice Experimental ”Codru”, care este acum în proces de insolvabilitate. ”Din 2019, aceste terenuri nu au mai fost prelucrate de Stațiune”, ne-a declarat administratorul procesului de insolvabilitate, Vitalie Mămăligă. Noi am încercat să aflăm cine a admis ca persoane necunoscute să prelucreze clandestin terenul statului, dar și ce se va întâmpla cu recolta de pe acest teren.

VITALIE MĂMĂLIGĂ administrator al procesului de insolvabilitate: "În urma inventarierii am depistat acel fapt că abuziv, de persoane necunoscute, peste 100 de hectare au fost însămânțate cu floarea soarelui. Acest lucru s-a întâmplat fără acordul Stațiunii Tehnologice Experimental Codru și nici acordul Agenției Proprietății Publice."

Acest lucru a fost descoperit acum două săptămâni, zice Vitalie Mămăligă.

VITALIE MĂMĂLIGĂ administrator al procesului de insolvabilitate: "-Cum a fost posibil acest lucru? Aceste terenuri nu sunt păzite de nimeni? Cine se face responsabil? -La această întrebare pot să vă spun că din 2019, aceste terenuri nu se prelucrează. Urmează să fie efectuată transmiterea terenurilor și luarea la evidență la Agenția Proprietății Publice. Procedura aceasta durează de ceva timp, prin urmare aceste terenuri nu am putut să le folosim, fără acordul APP, de asta și cineva s-a folosit de faptul că nu s-a prelucrat, nimeni nu duce evidența acestor terenuri și au beneficiat de această incertitudine."

Prin semănarea ilegală a 168 de hectare, statul a pierdut peste 500 de mii de lei, spune Vitalie Mămăligă. Acum, instituția își va însuși roada de pe terenurile însămânțate.

VITALIE MĂMĂLIGĂ administrator al procesului de insolvabilitate: "Toate aceste suprafețe însămânțate au fost luate la evidență la Stațiune și toată roada urmează să fie valorificată de Stațiune."

Responsabilii de la Agenția Proprietății Publice spun că de terenul cu pricina răspundea Stațiunea, nu Agenția.

Stațiunea Experimental ”Codru” este în procedură de insolvabilitate din 2014. S-a aprobat în plan de restructurare și urmează ca Agenția Proprietății Publice să decidă care este soarta întreprinderii, ne-a spus Vitalie Mămăligă.

Opinia ta contează. Comentează!