S-ar fi spart gheața în problema gazelor
Economic 10 decembrie 2019, 18:26 | 1904

„Se pare că am deblocat negocierile în privința tranzitului gazelor rusești.” Declarația a fost făcută noaptea trecută de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, după mai multe ore de discuții cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Dacă Moscova și Kievul vor semna, până pe 1 ianuarie, un nou contract de livrare a gazelor, Republica Moldova ar putea să evite o criză energetică în plină iarnă.

După întrevederea tete-a-tete cu Putin, Zelenski a declarat că i se pare că a rezolvat problema tranzitului gazelor rusești și că urmează discuțiile dintre consilieri despre formatul, volumul, prețul și alte detalii ale acordului bilateral. Liderul de la Kiev a mai precizat însă că a propus semnarea unui contract de livrare a gazelor pentru zece ani, în timp ce Putin insistă pe un an. Vladimir Zelenski a mai spus că Ucraina este gata să facă un compromis în problema datoriei de trei miliarde de dolari a Rusiei, conform deciziei Curții de Arbitraj de la Stockholm. De dimineață, premierul Ion Chicu a comentat pe pagina sa de Facebook că este o veste bună pentru Republica Moldova și că unii politicieni de la Chișinău sperie populația că va sta în frig. L-am întrebat pe expertul în energetică Sergiu Tofilat dacă Moldova a scăpat de pericolul unei crize energetice.

Tofilat a mai spus că Ucraina și Rusia vor semna până la urmă contractul privind tranzitul de gaze, doar că acest proces ar putea să dureze câteva zile, săptămâni sau chiar luni după data de 1 ianuarie.

Autoritățile centrale de la Chișinău spun că în cazul în care Ucraina și Rusia nu vor semna un nou contract până în data de 1 ianuarie, Moldova va fi aprovizionată cu gaze rusești în regim revers prin conducta Transbalcanică. Aici apar însă mai multe întrebări, a spus Sergiu Tofilat.

Ministerul Economiei și Infrastructurii a emis astăzi un comunicat de presă în care se arată că până în prezent au fost luate măsurile tehnice pentru asigurarea alternativă cu gaze naturale. Mai exact, pe parcursul lunilor august – noiembrie au fost executate lucrări de reparație capitală și a fost pus în funcțiune segmentul de conductă magistrală Razdelnaia – Ismail. Totodată, timp de trei luni s-a reușit majorarea capacității de transport a gazelor în regim revers pe direcția Ucraina – Moldova de la 4,1 milioane de metri cubi pe zi la 12,4 milioane. Iar pe 12 decembrie va fi discutată semnarea unui supliment la Acordul de interconectare între „Transgaz” România și „Ukrtransgaz” Ucraina. 

Opinia ta contează. Comentează!