Comisia municipală pentru Situații Excepționale a decis că orașul și suburbiile vor fi luminate în regim obișnuit
Social 31 octombrie 2022, 16:09 | 408

Primarul Ion Ceban este însă de altă părere și vrea să mențină iluminatul stradal. Intenția acestuia este criticată de Guvern. În urmă cu puțin timp, Comisia municipală pentru Situații Excepționale a decis că orașul și suburbiile vor fi luminate în regim obișnuit.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice „IDIS Viitorul”: "Dacă noi nu reduceam consumul săptămâna trecută și guvernul trebuia în fiecare zi să procure în orele de vârf acest surplus, se primește că vreo 200 de mii de euro trebuia să plătim în plus față de prețul normal. Două sute de mii de euro pe săptămână asta e un milion de euro pe lună. E o sumă pe care e bine să nu fie inclusă în tarif, asta intra în tarif, să înțeleagă toți."

Potrivit expertului, consumul de energie electrică în două ore de vârf în săptămâna care a trecut, 24-30 octombrie, a fost cu 6,4% mai mic decât în săptămâna precedentă.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert în politici economice „IDIS Viitorul”: "Dacă energia electrică în mod obișnuit noi o cumpărăm cu 1 leu și 76 de bani, energia pe care o consumăm în orele de vârf o cumpărăm cu 7 lei și încă o putem cumpăra și mai scump. Dacă speli rufele seara, când vii de la lucru, până la ora 21.00 ar fi cam 14 lei, că prețul energiei electrice în tarif e de două ori mai mare decât prețul de achiziție. Deci, dacă speli rufele seara ne costă 14 lei și dacă le speli după 11 ne costă trei lei 50."

Economiile nu pot fi făcute pe seama siguranței cetățenilor, afirmă primarul Ion Ceban. El zice că iluminatul stradal nu va mai fi deconectat în orele de vârf, așa cum s-a recomandat pentru a economisi energia electrică.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Este întuneric, ceea ce am văzut cu toții în aceste zile. Este nesigur, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Nu putem în Chișinău lăsa copii să meargă prin beznă pentru că tot felul de specialiști pe facebook ne îndeamnă la solidaritate și să stingem becurile, lumina și tot așa mai departe."

Vicepremierul Andrei Spânu îi sugerează primarului să nu renunțe la economisirea în continuare a curentului.

SPÂNU ÎI RĂSPUNDE PRIMARULUI DE CHIȘINĂU: "Domnul primar Ivan Ceban, prin decizia de a renunța la economisirea energiei electrice, își arată servilitatea față de o țară străină și demonstrează încă odată că e gata să trădeze țara noastră. A făcut acest anunț azi. Azi, în ziua când Rusia a atacat cu drone barajul Dnestrovsc, parte a infrastructurii energetice din Ucraina. Azi, când o parte din rachetele rusești au căzut pe teritoriul Moldovei, în localitatea Naslavcea."

Săptămâna trecută, autoritățile de la Chișinău au aprobat un șir de măsuri pentru reducerea consumului de electricitate în contextul deficitului tot mai acut de curent înregistrat de sistemul electroenergetic. Măsurile aprobate de Comisia pentru Situații Excepționale îi vizează în mod special pe antreprenori, pe directorii întreprinderilor de stat, dar și pe consumatorii casnici. Este vorba de economisirea curentului prin reducerea iluminatului stradal, scăderea capacității instalațiilor de încălzire sau diminuarea consumului de electricitate la folosirea lifturilor.

Opinia ta contează. Comentează!