Asigurarea medicală, mai scumpă
Social 2 decembrie 2022, 15:56 | 511

Polița de asigurare medicală se va scumpi de trei ori și va costa 12 mii 636 de lei, în anul viitor. Compania Națională pentru Asigurări în Medicină precizează că această sumă va fi achitată de către unele persoane. Sindicaliștii afirmă că salariații nu au de suferit.

ION DODON, directorul CNAM: "Cuantumul primei de asigurare în sumă fixă ar trebui să constituie 12 mii 636 de lei, dacă nu ar fi vorba despre facilități. Însă ținând cont că anul 2022 și 2023 sunt ani care au lovit asupra buzunarului populației, am propus Consiliului de administrație să menținem facilitățile existente, ca populația care achită prima de asigurare medicală obligatorie până pe 31 martie 2023, să nu aibă de suferit."

IGOR ZUBCU, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova: "Din 2014 până astăzi, practic a fost înghețată polița de asigurare în mărime fixă. Pentru salariați, prima de asigurare medicală obligatorie, în formă procentuală nu a crescut, deci salariații nu au de suferit."

Sunt obligate să se asigure în mod individual persoanele care nu sunt angajate și nici nu fac parte din categoriile asigurate de către Guvern. Astfel, mărimea primei de asigurare medicală obligatorie pentru cei care sunt angajați va rămâne aceeași și în anul viitor, de 9 la sută din salariu. Potrivit estimărilor CNAM, 97% dintre persoanele neasigurate vor achita primele până pe 31 martie 2023, beneficiind de aceleași facilități ca în anul curent.

ION DODON, directorul CNAM: "Fiecare al treilea cetățean al Republicii Moldova, odată în an, beneficiază de medicamente și dispozitive medicale compensate aceștia și sunt banii din asistența medicală obligatorie. Persoanele care nu vor respecta această obligație, având venituri și vor pretinde să achite prime de asigurare medicală obligatorii doar după ce vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală costisitoare aceste persoane vor trebui să achite suma în mărime integrală."

Prima de asigurare medicală nu o plătesc persoanele asigurate de Guvern, precum cele cu dizabilități, pensionarii, studenții sau femeile însărcinate. În Republica Moldova sunt 600 de mii de astfel de cetățeni, pentru care anual, statul achită peste șase milioane de lei.

Cea din urmă creștere a prețului poliței medicale a fost în 2014 - de la 3 mii 318 lei la 4 mii 56 de lei, iar contribuția procentuală a crescut de la 7% la 9%. Legea prevede un anumit calcul pentru formarea prețului poliței, dar în fiecare an autoritățile au decis să facă derogare și să mențină artificial prețul poliței scăzut.

Opinia ta contează. Comentează!