Un tânăr în vârstă de 26 de ani din Dubăsari a fost reținut după ce a șantajat un polițist din Criuleni
Social 24 august 2023, 19:52 | 263

Trei indivizi au fost reținuți într-un dosar de contrabandă cu țigări. Marfa clandestină, care se producea la Chișinău, era destinată Ucrainei. Urmează detalii și alte știri pe scurt.

Un tânăr de 26 de ani din Dubăsari a fost reținut pentru șantaj. Individul cerea de la un polițist din Criuleni două mii de euro. Potrivit unui comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, șantajul ar fi fost comandat de rudele unui șofer beat, pe care polițistul l-ar fi amendat anterior. Drept urmare, polițistul l-a denunțat pe autorul șantajului, cunoscut în localitatea de baștină drept o autoritate criminală. În 2019, acesta a fost trimis în judecată pentru răpirea unei persoane, dar a fost eliberat din arestul preventiv, fiind în așteptarea pronunțării hotărârii. Suplimentar, acesta a fost investigat pentru fapte de tortură. După denunțarea șantajului și acumularea probelor comunicării telefonice dintre bănuit și victimă, oamenii legii au descins cu percheziții. Ofițerii Inspectoratului Național de investigații au obținut informații ce confirmă șantajul investigat și au ridicat cartușe păstrate ilegal, o ștampilă prezumată falsă a Judecătoriei Chișinău, stații radio, dispozitive de poziționare Globală (GPS) și camere video camuflate. Cercetările continuă. Cel vizat beneficiază de prezumpția nevinovăției, potrivit legii.

Un microbuz amenajat pentru transportarea ilegală a oamenilor a fost depistat la domiciliul unui bărbat, suspectat de organizarea migrației ilegale. Acțiunile individului au fost documentate de polițiștii de frontieră în comun cu procurorii din Ocnița. Potrivit oamenilor legii, bănuitul a organizat pentru doi cetățeni străini intrarea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. Cei doi ar fi oferit pentru aceste servicii zece mii de dolari. Bănuitul acționa în baza unei scheme bine gândite: de la preluarea și cazarea victimelor, până la transportarea cu scopul părăsirii ulterioare a Republicii Moldova printr-un punct de trecere a frontierei. Pe numele bănuitului a fost pornită o cauză penală. Acesta este cercetat în stare de libertate.

Trei membri ai unui grup infracțional au fost reținuți, după ce oamenii legii au capturat 127 de mii de țigări și opt milioane de pachete de ambalare. Acestea au fost ridicate dintr-o fabrică clandestină din raza Chișinăului și erau destinate contrabandei spre Ucraina. Schema a fost documentată timp de trei luni. Au urmat perchezițiile într-un imobil specializat în prelucrarea tutunului finit pentru țigări, la domiciliile persoanelor reținute, precum și la alte depozite clandestine, unde erau stocate consumabile și materie primă destinate producerii țigărilor. Au fost depistate trei linii de producere a țigărilor, care asigurau întregul proces (fărâmițarea, fermentarea tutunului, producerea și ambalarea țigărilor). Au fost ridicate circa două tone de tutun. Cei trei bărbați au 34, 49 și, respectiv, 58 de ani. După reținerea acestora, procurorii PCCOCS au obținut la judecătorul de instrucție aplicarea arestului preventiv, pentru 30 de zile, în privința a doi dintre aceștia. Instanța urmează să examineze și al treilea demers. Investigațiile continuă.

Opinia ta contează. Comentează!