Astăzi a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie
Social 7 august 2023, 19:58 | 628

Astăzi a început perioada electorală pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie, iar startul campaniei electorale va fi dat pe 6 octombrie. Anunțul a fost făcut de Comisia Electorală Centrală care a aprobat, săptămâna trecută, Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea scrutinului din toamnă.

Perioada de desemnare și înregistrare a candidaților la funcțiile de primar și consilieri locali va începe pe 6 septembrie, cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se va încheia odată cu anunțarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatelor de aleși locali de către instanțele de judecată. Potrivit Codului Electoral, pe parcursul perioadei electorale vor fi constituite organele electorale ierarhic inferioare, vor fi asigurate mijloacele necesare pentru desfășurarea scrutinului și vor fi organizate instruiri pentru funcționarii electorali, dar și activități de informare pentru alegători.

Alegerile locale generale vor avea loc pe 5 noiembrie, atunci când vor fi aleși noii primari, consilierii raionali și consilierio locali. Până în prezent, mai multe formațiuni politice și-au anunțat candidații pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. Printre aceștia se numără Lilian Carp, propulsat de Partidul Acțiune și Solidaritate, dar și Vadim Brânzaniuc, delegat de Partidul Social Democrat European din Moldova. Pentru un nou mandat va intra în cursă și actualul edil al capitalei, Ion Ceban, desemnat de formațiunea pe care a creat-o „Mișcarea Alternativa Națională”. Socialiștii l-au propulsat pe deputatul Adrian Albu. Și fostul primar interimar al capitalei, liderul Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu, și-a anunțat intenția de a candida pentru fotoliul de primar al capitalei, la fel și fostul ministru al Economiei în Guvernul Chicu, Anatol Usatâi. Victor Chironda va fi candidatul Platformei DA pentru cursa electorală din această toamnă.

Opinia ta contează. Comentează!