Începe festivalul de la Veneția
Externe 30 august 2023, 20:00 | 250

Festivalul de Film de la Veneţia, care se deschide astăzi, are un program ce conţine multe filme aşteptate, dar cu mai puţine staruri prezente în oraşul italian. Greva actorilor de la Hollywood va ţine numeroase nume importante din această industrie departe de tradiţionalul covor roşu, informează Reuters. Anumiţi artişti talentaţi nu vor putea să participe, dar alţii vor veni la Veneţia pentru că au colaborat la filme independente. ”Totul este bine. Perspectivele sunt pozitive”, a declarat directorul artistic al festivalului, Alberto Barbera.

Noi filme regizate de Bradley Cooper, Yorgos Lanthimos, David Fincher, Michael Mann sau Sofia Coppola vor concura pentru prestigiosul ”Leu de Aur” în cadrul acestui festival, care se va închide pe 9 septembrie.

Însă departe de imaginea pitorească a canalelor din Veneţia, un anumit sentiment de criză se face totuşi simţit în sectorul cinematografic, în condiţiile în care grevele declanşate de principalele sindicate ale actorilor şi scenariştilor americani au blocat aproape întreaga industrie de divertisment. "Dacă grevele vor mai dura mult, ele vor avea un uriaş impact negativ asupra următorului sezon, precum şi asupra sezonului premiilor", a declarat Alberto Barbera.

În mod controversat, organizatorii Mostrei de la Veneţia au acordat locuri în programul festivalului unor filme regizate de Woody Allen, Luc Besson şi Roman Polanski, trei regizori afectaţi de scandalurile #MeToo şi care au fost evitaţi de multe personalităţi din industria cinematografică în ultimul deceniu.

"Istoria artei este plină de infractori care au creat opere de artă foarte frumoase. Aşadar, de ce nu şi Polanski? Este unul dintre marii maeştri aflaţi încă în activitate", a spus Alberto Barbera.

Filmul regizorului Luc Besson, "Dogman", a fost selectat în competiţia oficială, în timp ce lungmetrajul lui Woody Allen - "Coup de Chance", primul său film în limba franceză - şi comedia "The Palace" regizată de Roman Polanski vor fi proiectate în afara competiţiei, precizează Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!