În căminul Școlii profesionale nr.1 din Criuleni a fost creat un spațiu destinat refugiaților
Social 21 decembrie 2022, 18:35 | 3576

În căminul Școlii profesionale nr.1 din Criuleni a fost creat un spațiu destinat copiilor și părinților acestora, refugiați din Ucraina. Inaugurarea a fost posibilă datorită Centrului Internaţional de Colaborare şi Dezvoltare ”Phoenix”, cu sprijinul financiar al organizației non-guvernamentale din Japonia ”Peace Winds”. Acum, elevii vor avea toate condițiile necesare pentru a participa online la orele pe care le desfășoară profesorii din Ucraina.

Aliona a venit din Kiev la Criuleni împreună cu cei trei copii ai săi, în urmă cu o lună. În cămin, unde au fost cazați, copiilor le era greu să participe la ore.

Iar Anastasia a venit aici din Odesa, în luna mai. A trebuit să renunțe la tot și să fugă din calea războiului. Aici e cu fiul ei mai mic, Timur. Acum, băiatul e în clasa I-a.

„Ne dorim ca acești copiii, care se află departe de casă, să se simtă cât mai bine aici și să-și continue studiile în siguranță”, spun inițiatorii.

NATALIA GOLBAN director adjunct, Școala profesională nr.1, Criuleni: "Cu ajutorul elevilor, având în vedere că avem meserii din domeniul construcțiilor, reparația clasei a fost făcută cu puterile școlii. Pentru a fi dotata cu mobilier și echipament și tehnică de calcul, domnul director a apelat la partenerii noștri din ONG pentru a colabora. Rezultatul este această clasă modernă."

REI DOI coordonator, organizația ”Peace Winds”, Japonia: "Noi am observat că unii copii nu au posibilități să învețe și nu au spațiul necesar. Unii copii nu pot să-și ia un laptop. Unii copii nu înțeleg limba română, așa că unii dintre ei au încetat să învețe, dar noi credem că educația este necesară chiar și în aceste circumstanțe excepționale."

IRINA RUSANOVSCHI, președinte, Centrul Internaţional de Colaborare şi Dezvoltare "Phoenix”: "Chiar dacă este la jumătate de an școlar, cu siguranță copiii se vor bucura de cealaltă jumătate, să simtă și ei acum cât de cât atmosfera că merg la o școală, chiar dacă sunt online, sunt cu toții, nu stau prin camere sau pe hol ca să găsească conexiunea la internet."

Valoarea totală a echipamentului ajunge la 400 mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!