Un nou război în Nagorno Karabah
Externe 17 noiembrie 2021, 15:54 | 1095

În Nagorno Karabah a reizbucnit războiul. 15 militari armeni au fost uciși ieri de armata azeră, anunţă Ministerul Apărării de la Erevan. Armenia cere ajutorul Rusiei. La rândul său, administraţia din Azerbaidjan acuză Armenia de escaladarea tensiunilor, informează agenţiile de presă Interfax şi Reuters.

Moscova le-a cerut Armeniei şi Azerbaidjanului să pună capăt oricăror activităţi, care pot duce la escaladarea situaţiei tensionate dintre cele două ţări, informează Reuters, care citează agenţia de presă rusă Interfax.

Armenia a cerut ajutorul Rusiei pentru a se apăra împotriva forţelor azere, după o confruntare la frontieră care, potrivit Erevanului, s-a soldat cu moartea a 15 soldaţi armeni, capturarea altor 12 şi pierderea a două poziţii de luptă ale armatei armene. De partea sa, Ministerul Apărării azer a acuzat Armenia că a recurs la ''o provocare de mare amploare'' prin atacarea unor poziţii azere la vest de Nagorno-Karabah, cu obiectivul de a ocupa două zone înalte strategice.

Confruntările de ieri au provocat victime de ambele părţi şi teama de izbucnire a unui nou război, după cel încheiat anul trecut, pe 10 noiembrie, cu un armistiţiu, după şase săptămâni de lupte soldate cu sute de morţi şi mii de răniţi.

Timp de peste un sfert de secol, cele două părți s-au confruntat des de-a lungul așa-numitei Linii de contact, apelând, în mod regulat, la o retorică furioasă, focuri de lunetiști și de mortiere, provocând un număr mic de victime. În această perioadă, Azerbaidjanul a cheltuit sute de milioane de dolari - venituri din numeroasele exploatări de petrol și gaze - pentru modernizarea forțelor armate, determinând observatorii să avertizeze continuu despre pericolul izbucnirii unui nou război. Între timp, Turcia, aliatul tradițional al Azerbaidjanului, și-a extins sfera de influență regională într-un grad mult mai mare în ultimii ani, devenind o provocare pentru influența Rusiei în Caucazul de Sud. Turcia a jucat un rol mult mai activ în 2020 decât în ostilitățile precedente din Nagorno-Karabah, trimițând operatori în sprijinul forțelor azere pentru a pilota dronele de supraveghere.

Analiștii spun că Rusia, deși a vândut armament în valoare de milioane de dolari atât Armeniei, cât și către Azerbaidjan, nu are niciun interes ca luptele din Nagorno-Karabah să escaladeze sau să-și dorească schimbarea status-quo-ului regiunii. Dar, nici nu dorește ca Turcia să treacă peste ceea ce Moscova consideră a fi sfera sa tradițională de influență.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie