Cele 142 de mii de doze Sputnik anunțate de Dodon sunt... 71 de mii, dintre care 31 de mii au plecat la Tiraspol
Politic 26 aprilie 2021, 17:36 | 2973

Deși sâmbătă, liderul PSRM Igor Dodon a anunțat că a adus în țară 142 mii de doze de vaccin, astăzi Ministerul Sănătății a comunicat că au fost recepționate doar 71 de mii de doze de vaccin. Dintre acestea 31 de mii sunt destinate regiunii transnistrene, iar 40 de mii au ajuns în depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Potrivit Ministerului Sănătății, Moldova a primit prima doză de vaccin, componentul nr.1, doza a doua fiind diferită de prima. Astfel, dozele de vaccin nu au fost distribuite deocamdată instituțiilor medicale, deoarece nu există vreo confirmare de la partea rusă privind transmiterea celei de-a doua doze. Confirmarea ar urma să ajungă în zilele următoare.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Astăzi au fost aduse 142 de mii de doze, încă 40 de mii urmează să fie aduse în săptămânile următoare."

VICTOR SELIVERTROV, deputat din Federația Rusă: "Deci, noi am adus 40 de mii de doze duble pentru Moldova și 31 de mii de doze duble pentru regiunea transnistreană."

Ministerul Sănătății a anunțat că, de fapt, în țară au ajuns 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V, nu 142 de mii cum a afirmat Dodon.

Se arată în mesajul Ministerului Sănătății. Deși în avionul rusesc erau doar 71 de mii de doze de vaccin, într-un live pe Facebook făcut chiar din aeronavă, Igor Dodon se lăuda că aduce în Moldova „vaccin pentru toată populația”.

Dozele de vaccin Sputnik V nu au fost distribuite deocamdată instituțiilor medicale, deoarece nu există confirmarea de la partea rusă când exact va veni cea de-a doua doză. Confirmarea ar putea veni în zilele următoare. Abia după aceasta, dozele ar putea fi repartizate centrelor de vaccinare din țară.

CRISTINA STRATULAT, consiliera în comunicare a Ministerului Sănătății: "Urmează Comitetul de imunizare să se decidă asupra distrbuției."

Cu Sputnik V se vor vaccina toate persoanele eligibile pentru vaccinare din etapa I-a sau a II-a, care nu au fost vaccinate până acum din diferite motive. Sâmbătă, portalul „Zona de Securitate” scria, cu referire la surse, că avionul care a adus vaccinul rusesc în Moldova s-a întors la Moscova cu 322 de cutii cu vin. Sursa citată a publicat inclusiv imagini cu cele peste 300 de cutii cu vin aduse cu un microbuz și trecute prin sala VIP a Aeroportului Internațional Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!