Secretele puterii | Gestul lui Octavian Țîcu, o „surpriză neplăcută”, dar nu „letală”
Politic 19 septembrie 2019, 09:53 | 2976

Deputatul Octavian Țîcu nu mai poate rămâne, din punct de vedere juridic, în componența blocului ACUM după ce a anunțat că părăsești fracțiunea Platformei DA și va candida pentru funcția de primar al Chișinăului. Declarația a fost făcut de liderul fracțiunii, Alexandru Slusari, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, unde a calificat gestul lui Octavian Țîcu drept trădare față de Andrei Năstase, despre care se știa de mai mult timp că va candida pentru fotoliul de la Primăria Capitalei.

„Pentru noi nu a fost o surpriză mare plecarea dânsului, dar a fost o surpriză neplăcută faptul că cu 10 minute înainte de ședința fracțiunii, dumnealui a venit și ne-a anunțat că pe lângă faptul că pleacă din fracțiune, are intenția de a candida la funcția de primar, fără să discutăm în prealabil”, a precizat Alexandru Slusari.

El a mai spus că blocul ACUM nu ia în calcul îndemnul lui Octavian Țîcu, care i-a sugerat lui Andrei Năstase să renunțe la ideea de a candida, pentru a continua reformele necesare la Ministerul Afacerilor Interne.

„Noi considerăm că Octavian Țîcu, având posibilitatea mai mult decât suficientă să se manifeste în cadrul fracțiunii Platforma DA, a luat o decizie absolut greșită. Să-și asume toate consecințele. Fracțiunea are propria agendă, partidul are propria agendă, blocul ACUM are propriul candidat cu care noi mergem la înregistrare în Consiliul Electoral Chișinău”, a subliniat Slusari.

La fel, și Igor Munteanu, deputat în aceeași fracțiune, consideră că gestul lui Octavian Țîcu a fost unul egoist.

„În loc să militeze pentru o cauză care aparține blocului ACUM, a mers pe un drum mai scurt și care, din păcate, nu aduce servicii pentru câștigul cauzei. Iar cauza noastră este ca, după răsturnarea acestui regim piramidal al lui Plahotniuc, noi să construim instituții viabile, care să servească interesul public. Aici au avut loc marele divergențe și diferențe”, afirmă Munteanu.

Amintim că, Octavian Țicu a anunțat că părăsește fracțiunea Platformei DA, din cadrul Blocului „ACUM Platforma DA și PAS”, motivând că nu este de acord cu ceea ce se întâmplă în interiorul Blocului, dar și cu acordul semnat de curând cu PSRM. În continuare, acesta va rămâne în Parlament, poziționându-se drept deputat independent în cadrul Blocului ACUM. Totodată, Țicu a anunțat că va candida la funcția de primar al Chișinăului. Acesta a declarat că a luat această decizie pentru a nu admite ca „un isteric precum Ion Ceban să ajungă primar” sau un „trădător și mincinos care este Igor Dodon să fie omniprezent într-o societate care are prevederi constituționale foarte clare”.

Comentând această decizie, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, i-a sugerat lui Octavian Țîcu să-și depună mandatul de deputat, urându-i totodată „să ia mai multe voturi decât Valeriu Munteanu, Ruslan Codreanu sau, în cel mai rău caz, nu mai puține decât Vladimir Cebotari”.

Opinia ta contează. Comentează!