Un proiect de lege privind traducerea hotărârilor Biroului permanent în limba rusă a provocat scandal în Parlament
Politic 26 martie 2021, 19:47 | 2219

Un proiect de lege, care prevede că toate hotărârile și deciziile Biroului permanent al Parlamentului vor fi traduse în limba rusă, a stârnit o ceartă cu amenințări reciproce în forul legislativ. După dezbateri îndelungate, deputații au făcut o pauză și nu s-au mai întors în sala de ședințe.

VLADIMIR VITIUC, deputat al Partidului Șor: "Stimați colegi, proiectul de lege pentru modificarea Regulamentului Parlamentului! Se propune introducerea unor prevederi în Regulamentul Parlamentului, potrivit cărora proiectele hotărârilor și deciziilor Biroului Permanent se prezintă în limba de stat cu traducere în limba rusă. Vă rog, susțineți un proiect tehnic și ”leohkii”."

MARIA CIOBANU și VLADIMIR VITIUC: "- Cum se poate ca Dumneavoastră să fiți în forul legislativ șase mandate, iar al autor două sau un mandat? Chiar sunteți incapabili să însușiți limba română? Ceea ce propuneți Dumneavoastră prin acest proiect e să solicitați Secretariatului Parlamentului să cheltuie bani pentru traducere și ban i pentru hârtie doar din simplul motiv că Dumneavoastră nu vreți să depuneți un minim efort să însușiți limba română. - Doamna Maria, cu tot respectul, fără manipulări! Doamna Maria. Noi știm de mult că pentru aceasta nu e nevoie de bani. Toate proiectele de legi și toate hotărârile din Parlament sunt de mult timp traduse în limba rusă."

MARIA CIOBANU și VLADIMIR VITIUC: "- Domnule Vitiuc, vă rog mult, depuneți efort și învățați limba română! Aveți șase mandate de deputat. - Șapte."

RADU MARIAN și VLADIMIR VITIUC: "Eu cred că noi asistăm la o premieră istorică în Republica Moldova când un proiect de lege are un singur beneficiar. Trei, da? A, da! În fine, trei membri de birou. De obicei proiectele de legi se fac pentru cetățeni ca să aducă anumite beneficii. Dar aici sunt trei deputați care nu sunt în stare să înțeleagă limba română, limba de stat a Republicii Moldova. În fapt, acesta este un lucru extrem de rușinos. - Hai, ai să te oprești și ai să te liniștești! În primul rând, citește atent proiectul! Printre autori sunt doar doi membri ai Biroului permanent. Las-o mai moale! Nimeni astăzi nu vorbește despre limbi!"
RADU MARIAN și VLADIMIR VITIUC și ZINAIDA GRECEANÎI: "- Eu nu v-am auzit niciodată să veniți cu un proiect benefic pentru oameni și proiectul acesta tot e pentru Dumneavoastră, concret, făcut! Stați șapte mandate în Parlament. - Eu îți mai spun odată: nu tu ești cel, care trebuie să examineze activitatea mea parlamentară! Nu-ți fă griji pentru mine! - Stimați colegi, vă rog, fără emoții. Vă rog, fără emoții."

VLAD BATRÂNCEA, deputat al PSRM: "Mie tot nu-mi place când sunt mulți deputați care sunt șase-șapte mandate în Parlament și în afară de limba română n-au făcut niciun proiect v aloros pentru societate. Așa că noi aici toți suntem pe o undă de idei. Mulțumesc!"

După multiple dezbateri și acuzații reciproce, președintele Parlamentului a anunțat o pauză de o oră. După revenirea în sala de plen, Zinaida Greceanîi a constat că nu mai există cvorum și a închis ședința.

Opinia ta contează. Comentează!