Cod galben de pericol de incendiu
Social 22 august 2023, 19:45 | 342

Serviciul Hidrometeorologic a emis Cod galben de pericol de incendiu. Anunțul intră în vigoare azi și este valabil până pe 29 august. A fost extins și Codul galben de caniculă. Avertizarea vine în continuarea celei din urmă atenționări, care a expirat ieri.

Serviciul Hidrometeorologic precizează că în perioada 22-29 august, pe arii extinse pot apărea focare cu caracter natural, care pot provoca incendii de proporții.

GHENADIE ROȘCA, șef direcție, Serviciul Hidrometeorologic de Stat: "Ținând cont că deja de o perioadă îndelungată avem temperaturi destul de ridicate și avem un deficit de precipitații în ultima perioadă. Deja pe teritoriul nostru crește pericolul de incendiu, din acest motiv și am emis un cod galben cu pericol de incendiu, pe perioada 22-29 august. Când deja pe 30, ne așteptăm la ora actuală să fie o intensitate atmosferică, care să cadă ploi. Să evite de a arunca țigări sau surse de incendiere. De asemenea să nu arunce bucăți de sticlă, care la fel sunt ca o lupă, care formează pericol de a aprinde și alte surse care ar duce la incendii și incendierea vegetației."

Potrivit expertului, temperaturile potrivite pentru această perioadă ar trebui să varieze între 19 și 22 de grade Celsius. Una dintre explicații pentru canicula existentă ar fi masele de aer cald, care vin din Africa de Nord și din Iran, care condiționează prezența acestor valuri de căldură în partea de sud-vest, iar uneori se întâmplă chiar pe întreg continentul Europei. Astfel de valuri de căldură au fost înregistrate și în anii 2019-2020 în luna septembrie, când temperaturile urcau până la 31 de grade Celsius.

Opinia ta contează. Comentează!