Josep Borrell consideră că vizita lui Emmanuel Macron în Rusia a fost pozitivă, dar nu a pordus un miracol
Externe 9 februarie 2022, 15:58 | 414

Franţa, Germania şi Polonia sunt ''unite'' în obiectivul lor de a menţine pacea în Europa. Liderii acestor țări pledează pentru continuarea negocierilor cu Rusia. Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Andrzej Duda şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul comun pentru punerea în aplicare a Acordului de la Minsk privind încetarea focului în Donbas. Kremlinul a consemnat azi primele ”semnale pozitive” după vizita lui Macron în Ucraina privind soluţionarea conflictului între Kiev şi separatiştii proruşi din Donbas, un proces aflat în blocaj de mai mulţi ani, scrie France Presse.

Cei trei lideri europeni au participat marţi seara la Berlin la un summit al "Triunghiului de la Weimar", un format creat în urmă cu 31 de ani după încheierea Războiului Rece cu scopul de a contribui la rezolvarea provocărilor, cu care se confruntă Europa. ”Menţinerea păcii trebuie să aibă loc prin diplomaţie şi mesaje clare, precum şi prin voinţa comună de a acţiona împreună'', a declarat cancelarul german, înaintea unui dineu de lucru cu preşedinţii francez şi polonez. La rândul său, preşedintele polonez a apreciat că este posibil să se evite o nouă escaladare în conflictul ruso-occidental privind Ucraina şi că europenii, prin eforturile lor comune, ar trebui să reuşească ''să evite războiul''.

Emmanuel Macron, revenit de la discuţiile de la Moscova şi Kiev cu privire la criza ruso-occidentală legată de Ucraina, a cerut ''un dialog dinamic cu Rusia'', deoarece este ''singura cale, care va face posibilă pacea în Ucraina'', relatează AFP.

EMMANUEL MACRON președintele Franței: "Trebuie să găsim împreună căile şi mijloacele pentru a ne angaja într-un dialog dinamic cu Rusia Reangajarea acestui dialog este singura cale care va face posibilă pacea în Ucraina."

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat marţi că vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în Rusia a fost pozitivă şi aduce un element de relaxare în criza ucraineană dintre occidentali şi Moscova, dar nu consideră că a produs un miracol, informează AFP. "Situaţia rămâne tensionată", a precizat Josep Borrell.

Rusia îşi va retrage forţele armate din Republica Belarus după ce se vor încheia manevrele militare comune de acolo, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP. "Este vorba de nişte manevre comune şi, evident, aceasta presupune că trupele se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul acestor exerciţii", a adăugat Peskov. Rusia a mobilizat în Belarus trupe şi echipamente pentru exerciţii comune, amplificând temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, un scenariu negat de Moscova. Prima etapă a acestor exerciţii comune s-a desfăşurat până pe 9 februarie.

În acest scop, Rusia a transferat în Belarus avioane de luptă multirol Su-35, două divizii de sisteme S-40 şi o divizie de Panţîr-S - sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune. Faza activă a exerciţiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie. Nu se ştie exact numărul efectivelor şi echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciţii, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.

Rusia a stârnit îngrijorări privind un posibil atac asupra Ucrainei, după ce a comasat timp de mai multe săptămâni zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în apropiere de frontiera ucraineană. Moscova neagă orice intenţie privind o ofensivă în ţara vecină şi acuză dimpotrivă Ucraina şi NATO de tensionarea situaţiei.

Opinia ta contează. Comentează!