Șor a mințit în declarațiile de avere
Politic 31 ianuarie 2019, 23:20 | 2868

Ilan Șor, care aspiră la un fotoliu în viitorul parlament, a mințit în toate declarațiile de avere depuse până în prezent. În ediția de astăzi vom prezenta dovezi că el a ascuns o casă și un apartament, pe care familia sa le deține în suburbia Moscovei.

Pe lângă imobilele din Republica Moldova, Ilan Șor și soția sa au o casă în suburbia Moscovei. Locuința este amplasată în raionul Odințovo, satul Rojdestvenno - parte a regiunii cunoscute cu denumirea Rubliovka. Potrivit extrasului cadastral al imobilului, casa are trei etaje, dintre care unul subteran și o suprafață totală de 1078 de metri pătrați. Familia Șor a procurat-o în decembrie 2013, când soția primarului de Orhei, Sara Șor, interpreta rusă cu numele scenic Jasmin, a devenit oficial proprietară, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Locuința are o valoare cadastrală de 43 de milioane de ruble rusești. De aproape 8 ori mai mult decât cel mai mare venit anual, pe care l-a avut interpreta din 2014 încoace - perioadă în care Ilan Șor i-a indicat veniturile în dările sale de seamă. În ziua când imobilul a fost înregistrat pe numele Sarei Șor, această sumă echivala cu aproximativ un milion 300 de mii de dolari. Însă, prețurile reale pe piață sunt de câteva ori mai mari, decât cele cadastrale, iar casele din suburbia Moscovei ajung să fie vândute cu zeci de milioane de dolari. În aprilie 2015, imobilul a fost trecut pe numele socrului lui Ilan Șor, Lev Manahimov. Oficial, bărbatul în vârstă de 69 de ani este proprietar și astăzi. Potrivit presei ruse, în 2015, tatăl lui Jasmin ducea o viață departe de lux, într-un oraș din republica rusească Daghestan, unde a activat toată viața în calitate de profesor de dans. Locuia într-o casă modestă și conducea o mașină sovietică veche și ruginită, care, potrivit jurnaliștilor ruși, costa de câteva ori mai puțin decât, de exemplu, una dintre gențile interpretei. În acte, trecerea casei din regiunea Moscova din proprietatea Sarei Șor în proprietatea tatălui său s-a făcut printr-un contract de vânzare cumpărare. Este de menționat că această schimbare s-a produs peste două luni după ce CNA a efectuat percheziții la Ilan Șor acasă. Și cu trei săptămâni înainte ca fostul bancher să fie plasat în arest la domiciliu. Pe 6 mai 2015, când lui Șor îi erau înaintate primele învinuiri în dosarul fraudei bancare - abuz de putere și încălcarea regulilor de creditare, casa sa de la Moscova era, în acte, deja proprietate a socrului său. Interpreta Jasmin le-a arătat imobilul jurnaliștilor din Rusia. Ea a povestit că familia s-a mutat la casă nouă încă în 2012. Că, înainte să o cumpere, a luat-o timp de un an în chirie.

Deși oficial, proprietarul imobilului este tatăl soției lui Ilan Șor, în realitate acolo continuă să locuiască familia primarului de Orhei. Interpreta Jasmin publică și în prezent, pe rețelele de socializare, video și fotografii din această locuință și din curte. Ea scrie că aici este „acasă”. Peste mai bine de jumătate de an după ce, oficial, imobilul i-ar fi fost vândut tatălui său, Sara Șor a mai participat la o emisiune, în cadrul căreia a filmat din nou în casa sa din Rubliovka. A povestit că un etaj a fost amenajat pentru mezinul familiei.

Legea spune că pentru înregistrarea candidaților electorali, aceștia sunt obligați să depună la Comisia Electorală Centrală declarații de avere pentru ultimii doi ani anteriori anului, în care se desfășoară alegerile. Astfel, când a candidat pentru funcția de primar de Orhei, Ilan Șor a prezentat dări de seamă pentru 2014 și 2015. În ambele documente, casa de 1078 de metri pătrați din regiunea Moscovei ar fi trebuit să fie inclusă. În 2014 - ca proprietate achiziționată în 2013, cu indicarea valorii acesteia, iar în 2015 - ca proprietate vândută, cu indicarea prețului de vânzare. Asta în cazul în care înstrăinarea din 2015 ar fi fost reală și proprietatea nu ar fi trebuit să fie declarată și în următorii ani. Ilan Șor nu s-a conformat cerințelor legale. El nu a indicat locuința din Rusia în niciuna din declarațiile sale.

Casa din Rubliovka nu este singura proprietate din Rusia a familiei Șor, pe care primarul de Orhei a ascuns-o. Jasmin mai are un apartament de 208 metri pătrați în suburbia Moscovei, pe care l-a procurat înainte de căsătoria cu fostul bancher. Interpreta i-a chemat și în acest imobil pe jurnaliștii ruși pentru a le arăta cum trăiește. Ea a povestit și că anume aici a locuit împreună cu Ilan Șor înainte să se mute la casa nouă. Apartamentul ar fi trebuit să se regăsească în toate declarațiile de avere depuse de fostul bancher din momentul în care a decis să candideze la alegerile locale din 2015 și până în prezent.

Ilan Șor se teme de întrebări. Când merge la sediul central al partidului său din Orhei, angajații de acolo dar și agenți de pază privată nu le permit jurnaliștilor să se apropie. Ușa principală este imediat încuiată, iar intrarea din spate, prin curtea Primăriei Orhei, pe unde echipa intră fără probleme când Șor nu este pe loc, devine inaccesibilă.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală de Ilan Șor în calitate de candidat pentru alegerile parlamentare de pe 24 februarie 2019, condamnatul nu a inclus nici casa din Moscova, în care locuiește familia sa, nici apartamentul de acolo, înscris și în prezent pe numele soției sale. Asta, însă, nu l-a împiedicat să primească așa-numitul certificat de integritate, care i-a permis să se înscrie în cursa pentru forul legislativ suprem.

Opinia ta contează. Comentează!