Inundații cu bilanț devastator
Externe 19 martie 2019, 13:41 | 1204

Ciclonul Idai, care a lovit sudul Africii, a lăsat în urmă imagini apocaliptice. Doar în Mozambic, numărul victimelor ar putea depăși o mie de morți, spun autoritățile locale. Victime continuă să facă și "ciclonul-bombă", care mătură de câteva zile mai mult state americane. Din cauza inundațiilor, mii de oameni au fost evacuați, iar zeci de locuințe au fost distruse.

În Mozambic, ciclonul Idai, însoțit de ploi torențiale și vânt ce a depășit 190 de kilometri pe oră, a lăsat în urmă străzi şi şosele inundate, acoperişuri smulse şi stâlpi de electricitate prăbuşiţi. Cel mai afectat a fost orașul Beira, care potrivit Crucii Roșii, a fost distrus în proporție de 90 la sută. Peste 500 de mii de oameni au rămas fără locuințe. Deși bilanțul inițial indica aproape 100 de victime, președintele Mozambicului a anunțat că numărul morților ar putea ajunge la o mie, în condițiile în care sute de oameni sunt dați dispăruți. În Zimbabwe, cel puțin 98 de persoane au murit, iar alte 217 sunt căutate de echipele de intervenție, în estul și sudul țării. Și statul Malawi a fost grav afectat. În urma inundațiilor au murit 122 de oameni. Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că a trimis 20 tone de ajutoare în regiunile afectate de ciclonul Idai.

Topirea zăpezii şi cantitatea record de precipitaţii din ultimele zile au provocat inundaţii și în multe regiuni din zona centrală a Statelor Unite. În consecință, trei oameni au murit, iar alți doi sunt dați dispăruți. Cele mai afectate sunt statele Iowa şi Nebraska, unde râul Missouri a atins niveluri record. Mii de oameni au fost evacuați. Intemperiile au provocat pagube majore şi în statele Wisconsin, Minnesota şi South Dakota. Preşedintele Donald Trump a descris inundaţiile drept „devastatoare" și a adăugat că Administraţia de la Casa Albă ţine în permanenţă legătura cu oficialii locali din regiunile afectate.

Opinia ta contează. Comentează!