Risipa alimentară poate fi oprită
Social 11 aprilie 2024, 20:07 | 303

Autoritățile au încercat să soluționeze problema risipei alimentare. Au aprobat și o lege specială, dar au constatat ulterior că nu există mecaismele necesare pentru implementarea inițiativei. Cadrul normativ care reglementează donația de alimente către organizațiile beneficiare și oamenii vulnerabili a fost votat încă în anul 2022, dar acesta nu funcționează.

În 2022, deputatul Mariana Cușnir a luat în vizor problema risipei alimentare prin intermediul unui proiect de lege, care încurajează agenții economici să doneze din produsele perisabile care în câteva zile ar ajunge la gunoi. Legea ar oferi posibilitatea deducerii TVA și impozitului pe venit din valoare alimentelor donate în limita stabilită de conducătorul întreprinderii. În funcție de produsele donate, agenții economici ar putea fi scutiți de taxe de la opt până la 20 de procente la alimentele care nu au fost comercializate.

MARIANA CUȘNIR, deputat PAS: "Acest proiect de lege vine pentru toate persoanele fizice și juridice, pe tot lanțul valoric al unui produs. Nu vorbim doar de un magazin care ar fi bine să nu arunce, dar să doneze. Vorbim și despre cei care au cultivat și recoltează. Acolo se pierde foarte mult."

Agenții economici aleg calea cea mai ușoară, de casare sau distrugere a produselor, fără a oferi o altă șansă alimentelor, spune Mariana Cușnir.

MARIANA CUȘNIR, deputat PAS: "Deși legea a fost adoptată în 2022, ea a intrat în vigoare în mai 2023, dar din păcate nu este un mecanism clar cum să se facă aceste donații caritabile de redistribuire a produselor și care sunt stimulentele elementare pentru agenții economici ca ei să dorească să doneze aceste alimente. Astăzi agenților economici, dacă sincer, le este mai rentabili să le caseze la deșeuri."

În 2020, în Republica Moldova a fost lansată prima „bancă de alimente”, un mecanism inovator de recuperare a produselor alimentare din circuitul agro-alimentar și redistribuire în servicii sociale care asistă oamenii nevoiași. Pe parcursul anului trecut, angajații acestui proiect au colectat peste 130 de tone de produse alimentare, din care au fost pregătite peste 260 de mii de mese pentru cei nevoiași.

OLEG PARASCHIV, director Banca de Alimente: "Noi până acum am recuperat produse alimentare de la aproximativ 45 de agenți economici. Anul trecut am avut 39. Suntem într-o creștere pentru că încercăm să facem vizibilă cât mai mult activitatea băncii de alimente. Noi, pentru cei care activează în lanțul agro-alimentar, dacă au produse care nu pot fi valorificate din diferite motive: au avut un supra stoc sau nu au reușit să le exporte ne pot contacta. Avem toată logistica necesară, vorbim de mașini mici, mari sau frigorifice."

OLEG PARASCHIV, director Banca de Alimente: "Avem un partener de la care reușim să recuperăm zilnic produse alimentare și vorbim de pâine care nu au reușit să fie vândută ieri, legume de care vă spuneam că nu arată comercial foarte bine dar sunt bune pentru consum."

Banca de Alimente dispune de aproape 65 de servicii sociale. În funcție de cantitatea produselor recuperate, organizația încearcă să asigure cu strictul necesar fiecare instituție socială, afirmă Oleg Paraschiv.

OLEG PARASCHIV, director Banca de Alimente: "Deci astea sunt produsele care astăzi vor ajunge la o cantină din Drochia. De fapt, sunt produse pe care le-am recuperat astăzi de la unii din partenerii noștri. Vorbim în mare parte de legume, cum vă spuneam mai devreme. Avem morcovi, cartofi, sfeclă roșie, lămâi."

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, în anul 2022 peste 800 de agenți economici au casat alimente de peste 1,4 miliarde de lei drept pierderi și reziduuri. Această cifră reprezintă, de fapt, o mică parte din estimările reale pe tot lanțul alimentar, începând de la recoltare, producere, procesare, comercializare și consum.

Opinia ta contează. Comentează!