Violența în baza de gen, o problemă
Social 19 decembrie 2022, 17:53 | 571

Sute de oameni din Chișinău au fost informați în acest weekend despre violența în baza de gen și unde trebuie să se adreseze după ajutor. Evenimentul organizat de Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova a reunit în discuții psihologi, dar și organizații care oferă servicii gratuite persoanelor, care suferă de abuzuri. „Este nevoie de o abordare mai complexă pentru a scoate victimele o dată și pentru totdeauna din acest calvar”, afirmă specialiștii, potrivit cărora, cele mai multe victime ale violenței sunt femeile.

Circa 64 de procente din femeile din Republica Moldova s-au confruntat cu un anumit tip de violență și doar opt procente au raportat cazurile la poliție, precizează Reprezentanții Națiunilor Unite la Chișinău.

NIGINA ABASZADE, reprezentantă UNFPA Moldova: "Cele mai vulnerabile grupuri, precum femeile refugiate, adolescentele, cei care vin din zonele de refugiați, nu-și cunosc drepturile. E vorba și de cei, care fac parte din minoritățile etnice. Aceștia, la fel, nu-și cunosc drepturile."

Este nevoie de mai multă informare și de mai multă muncă, afirmă experții străini.

DOMINIKA STOJANOSKA, reprezentantă de țară UN Women Moldova: "Trebuie să sporim gradul de informare, în special în rândul femeilor și al adolescentelor, că să creștem gradul de conștientizare a drepturilor, și să cunoască faptul că există legislație."

În prezent, multe organizații sunt gata să acorde servicii gratuite celor în situații de risc. Tot ce trebuie să facă, e să se adreseze la timp!

IRINA GRECOVA, director adjunct, Centrul orășenesc al tinerilor naturaliști: "În luna septembrie, în centrul nostru a fost deschis un ”safe space”, un spațiu sigur pentru tineri și femei, care au nevoie de ajutor, fie de ajutorul psihologului, fie de ajutorul asistentului social. Facem ateliere de creație, promovăm modul sănătos de viață. La ”safe space” pot apela diferite persoane, atât refugiați din Ucraina, cât și copii din Moldova care au nevoie de ajutorul nostru."

În Chișinău există și un centru amenajat special pentru refugiații ucraineni.

DIANA IOLARJI, reprezentant Centrul de Asistență pentru Refugiații Ucraineni: "Noi suntem Centrul de Asistență pentru Refugiații Ucraineni, de la Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova. Lucrăm din 27 februarie și am găzduit mai mult de cinci sute se refugiați. Avem persoane care au rămas să trăiască la noi, pentru că nu au unde merge sau au probleme cu actele."

Evenimentul face parte din campania de informare „Rupe tăcerea! Suntem alături”, organizată de grupul intersectorial privind prevenirea violenței în bază de gen, condus de UNFPA, UNHCR, UN Women și UNICEF, alături de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Victimele sunt îndemnate să sune la 112 sau la linia fierbinte 080 088 008, pentru a cere ajutor.

Opinia ta contează. Comentează!