Moldovagaz va cumpăra și în luna mai gaze naturale de la Energocom
Social 23 aprilie 2024, 15:54 | 564

Nu revenim la achizițiile de la Gazprom. Moldovagaz va cumpăra și în luna mai gaze naturale de la Energocom, după ce întreprinderea de stat a câștigat licitația inițiată de compania moldo-rusă. Astfel, în Republica Moldova vor fi livrate circa 20 de milioane de metri cubi de gaze, procurate de pe Bursa Română de Mărfuri. „În actualele condiții de piață ar putea să se micșoreze tarifele pentru consumatorii finali”, a declarat membrul Consiliului de administrare al Energocom, Alexandru Slusari.

Potrivit unui comunicat al Energocom, aceasta este prima licitație la care participă întreprinderea de stat pe platforma BRM East Energy SRL. La licitația de procurare a gazelor Energocom a fost singurul ofertant.

VICTOR BÂNZARI, director Energocom: "Prețul exact se va ști pe 1 mai, deoarece acesta este determinat de media zilnică de închidere a indicatorilor TTF pentru luna următoare. Cert este că echipa Energocom are experiența și competența necesară pentru a găsi parteneri și oferte competitive pe piețele internaționale și a concura pe o piață locală din ce în ce mai liberalizată."

„Energocom a oferit un preț mai mic decât cel așteptat de la Gazprom”, a scris pe pagina sa de Facebook membrul Consiliului de administrare al Energocom, Alexandru Slusari.

ALEXANDRU SLUSARI, membrul Consiliului de administrare al Energocom: "Dacă în următoarele șapte zile nu se vor întâmpla oscilații explozive ale cotațiilor gazului la burse, calcule orientative arată că Energocom va furniza gaze companiei Moldovagaz la prețul aproximativ de 350 dolari per mia de metri cubi. Tendința bursieră, mai ales cea din România, arată că în următoarele luni prețul de achiziție la gaz rămâne între 300-350 dolari, ceea ce permite micșorarea semnificativă a tarifelor."

East Energy SRL a început să organizeze licitații pentru consumatorii industriali din luna aprilie curent. Moldovagaz a procurat gaze în aprilie de la Energocom la un preț de 450 de euro pentru mia de metri cubi. Potrivit Energocom, prețul respectiv a fost cu 100 de euro mai mic comparativ cu cel din luna martie.

Opinia ta contează. Comentează!