Echipamente medicale în valoare de 300 de mii de euro au fost donate de către OMS
Social 19 decembrie 2022, 17:55 | 370

Organizația Mondială a Sănătății a donat Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească un lot de echipamente medicale, în valoare de 300 de mii de euro. În centrele raionale vor ajunge 30 de kituri necesare pentru intervenții de urgență și 250 de seturi pentru infuzii intra-osoase.

NATALIA CATANOI, director CNAMUP: "Atunci când un pacient este în stare critică, este important accesul vascular, dar acele două-trei minute sunt salvatoarele vieții. Atunci când accesul vascular este inadmisibil sau imposibil de efectuat, accesul intra-osos vine ca alternativă în salvarea vieților omenești, pentru a stabiliza pacienții critici, pentru a administra medicația necesară."

Biroul OMS de la Chișinău a demonstrat mereu receptivitate la nevoile unităților medicale de urgență și prespitalicești, a subliniat reprezentantul acestei organizații.

STELA GHEORGHIȚĂ, coordonator programe Biroul OMS în Republica Moldova: "Acest pachet de acțiuni, care sunt incluse în plan, includ nu doar procurarea și livrarea anumitor bunuri, echipamente, consumabile, dar și instruirea care urmează. Astfel, echipamentul livrat să fie utilizat conform destinației."

Pentru acordarea primului ajutor persoanelor în stare critică este important ca instituțiile să fie dotate cu echipament necesar, a declarat la rândul său secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Donația include 250 de seturi pentru infuzii intra-osoase și 30 de truse pentru acordarea ajutorului de urgență sau acordarea primului ajutor. Această donație pentru sistemul de sănătate este foarte importantă pentru a oferi posibilitatea de a oferi acordarea primul ajutor persoanelor care sunt în situații critice."

Donația este binevenită pentru toate echipele de ambulanță, care zilnic se deplasează la accidente rutiere, în ajutorul pacienților în situație critică, iar aceste seturi vor ajuta la salvarea mai multor vieți, a declarat directorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Natalia Catanoi.

Opinia ta contează. Comentează!