RM primește de azi curent doar dintr-o singură sursă - Centrala de la Cuciurgan, anunță ministrul Infrastructurii
Social 11 octombrie 2022, 15:47 | 648

Republica Moldova primește de azi curent doar dintr-o singură sursă - Centrala de la Cuciurgan, anunță ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu. Se întâmplă după ce Ucraina a oprit ieri exportul de energie electrică, în urma bombardamentelor rusești, care au afectat infrastructura țării. Republica Moldova achiziționa până acum din Ucraina 30% din energia electrică necesară.

Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, atacurile din 10 octombrie au lovit centralele termice și substațiile electrice, ceea ce a forțat Ucraina să își sisteze exporturile de energie electrică.

În aceste condiții, Republica Moldova ar putea întâmpina probleme în ceea ce privește producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan, așa cum Gazprom ne livrează cu 30 la sută mai puțin gaz în luna octombrie, iar 33 la sută din energia electrică o importam din Ucraina. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, anunță că pentru a găsi soluții, el a vorbit luni cu oficiali de la Kiev, București și Bruxelles.

ANDREI SPÂNU DESPRE ENERGIA ELECTRICĂ DE LA CUCIURGAN: "Astăzi, începând cu ora 03:00 dimineața, 11 octombrie 2022, Republica Moldova primește integral energie electrică de la MGRES. Acest lucru este posibil, deoarece MoldovaGaz a alocat suplimentar către MGRES 0,9 milioane de m3 de gaz pentru a produce necesarul de energie electrică pentru 24 de ore. Acum, prioritatea noastră este să asigurăm țara pentru următoarea perioadă cu energie electrică la cel mai mic preț posibil în această situație complicată."

L-am întrebat pe Andrei Spânu din ce surse Moldovagaz a alocat suplimentar 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru Centrala de la Cuciurgan, pentru a produce energie electrică. Funcționarul ne-a răspuns că ”acest lucru a fost făcut din economiile din luna octombrie”, fără a intra în detalii.

Un răspuns vag am primit și de la șeful Moldovagaz, Vadim Ceban. Acesta spune că este vorba despre ”relațiile comerciale dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz”. ”Mai mult nu pot comenta”, a conchis Vadim Ceban.

”Energocom” a semnat pentru luna octombrie trei contracte de furnizare a energiei electrice. Centrala de la Cuciurgan ne va livra 67 la sută din energia electrică la un preț de 62,5 dolari/MWh. Alte 30 la sută din resursele energetice vor fi asigurate de ”Energoatom” la un preț de 77 dolari/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie. Tot în aceeași perioadă, 3 la sută din energia electrică va fi asigurată de ”Ukrhydroenergo”, la prețul de 132 dolari/MWh.

După atacul de luni cu rachete rusești asupra centralelor termice din Ucraina, ministrul Energiei de la Kiev, Gherman Galușcenco, a declarat că ”exportul energiei electrice din Ucraina a ajutat Europa să reducă consumul de resurse energetice rusești și din acest motiv, Rusia distruge sistemul energetic ucrainean, distrugând însăși posibilitatea de a exporta energie electrică din Ucraina”.

Opinia ta contează. Comentează!