Alții susțin că pentru moartea oamenilor trebuie să răspundă foștii, dar și actualii lideri politici. Printre cei prezenţi la eveniment a fost şi Valeriu Chicu, preşedintele Organizaţiei veteranilor şi pensionarilor din Batalionul de poliţie cu destinaţie specială al MAI. El nu uită prin ce a trecut în 1992. Combatanţii sunt indignaţi că guvernarea i-a dat uitării şi nu le oferă niciun ajutor.

Oamenii spun că sunt nevoiţi să se descurce cu o pensie mizeră. Politicienii vizaţi nu au comentat deocamdată aceste acuzaţii. Războiul, numit oficial ”pentru apărarea independenţei şi integrităţii”, a fost declanșat pe 2 martie 1992, după ce președintele de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste, care atacaseră posturi de poliție din stânga Nistrului.

Luptele au durat până în luna iulie şi au luat viaţa a 386 de ofiţeri şi voluntari, lăsându-i invalizi pe aproape 300. În anul 2010, autorităţile au declarat ziua de 2 martie drept Ziua Memoriei. Războiul de pe Nistru s-a încheiat la 21 iulie, când președinții Rusiei și Republicii Moldova, Boris Elțin și Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

Armata rusă nu s-a retras însă din stânga Nistrului nici până astăzi, deși Moscova și-a asumat acest angajament la summitul OSCE de la Istanbul, în 1999.