Furtuna Ciaran lovește în Franța și UK
Social 2 noiembrie 2023, 20:14 | 399

Furtuna Ciaran lovește nordul și vestul Europei. În Franța, vântul a bătut cu viteze record, de aproape 200 de km pe oră, ucigând un șofer de camion. Sudul Angliei a rămas în alertă maximă azi, iar operatorii feroviari din mai multe țări au avertizat cu privire la întreruperi în trafic, scrie France 24. În beznă au rămas 1,2 milioane de familii din Franța. Ploile torențiale au forțat închiderea aeroporturilor, școlilor, căilor ferate sau serviciilor de feribot.

Acest vânt abătut asupra Franței a avut o viteză de 207 kilometri pe oră. Este unul dintre cele mai puternice înregistrate în ultima perioadă. Sunt avertizări de inundații în două regiuni franceze și de sistare a circulației trenurilor. Furtuna Ciaran zguduie nord-vestul țării. Agenția Națională a Vremii a plasat 17 departamente din coasta de Vest a Franței sub alertă portocalie. În adresarea sa la radio, ministrul Transporturilor a îndemnat cetățenii să fie vigilenți.

CLEMENT BEAUNE, ministrul francez al Transporturilor: "Nu ar trebui să ieșiți cu mașina. Este foarte important să rămâneți acasă și să nu vă asumați niciun risc. Putem vedea cât de fatal poate fi drumul în aceste condiții."

Transportul a fost afectat în nord-vestul Franței, iar două aeroporturi mari din regiune rămân închise, notează France 24. Serviciile de Urgență continuă să îndemne oamenii să stea în case, atenționând că drumurile pot fi blocate de copaci sau alte obiecte căzute.

ERIC BROCARDI, purtătorul de cuvânt al Federației pompierilor din Franța: "Ceea ce nu trebuie absolut să faceți este să fiți curioși și să ieșiți afară sau să sunați la pompieri, dacă nu este un pericol iminent. Totul este periculos. Vântul este imprevizibil. Poate smulge acoperișuri, ramuri și alte obiecte."

Furtuna Ciaran a ajuns în Belgia și în Marea Britanie. Incidente majore au fost raportate în anumite părți ale Angliei, cu sute de școli închise și servicii de tren suspendate, scrie BBC. Valurile se zdrobesc peste zid în Devon, iar o mașină este luată de mare. Este alertă în mai multe părți de pe Coasta de Sud. Afectate sunt și insulele Channel. Zona a văzut cele mai proaste condiții de furtună în decenii.

MARK BAILEY-WALKER, reprezentant, Departament Salvare, Jersey, Marea Britanie: "S-au înregistrat multe pagube structurale - multe acoperișuri, coșuri de fum au fost date jos. Evident, au căzut și copaci."

Sunt inundații în Irlanda de Nord. Furtuna Ciarán denumită "bombă meteorologică" a fost declanșată de o ciocnire între un curent de mare altitudine din Atlantic și un sistem de presiune joasă, care coboară din nordul Europei, scrie Euronews.

Opinia ta contează. Comentează!