O duc de azi pe mâine cu o mie de lei
Social 23 august 2023, 20:00 | 18538

Muncesc cu ziua pe la străini ca să aibă o bucată de pâine pe masă. Vorbim despre o familie cu șapte copii din satul Dișcova, raionul Orhei. Singurul venit este indemnizația de o mie de lei, pe care statul o achită mezinei. Ca să mai câștige un ban, copiii merg pe timp de vară la strâns măceș. Fetele, care muncesc cot la cot cu adulții, visează la câteva haine noi și la rechizite școlare, pentru noul an de învățământ.

Loredana va merge din septembrie în clasa a III-a. Surorile ei, Corina și Costilena, vor merge în clasa a IV-a și, respectiv, a V-a. Aproape toată grija cade pe umerii lor. Ele sunt ajutorul mamei și cele care fac multe din lucrurile casnice.

Banii familiei ajung doar pentru strictul necesar, iar să facă economii e imposibil. Fetele sunt gata să meargă la munci ca să-și cumpere câte ceva pentru școală. Nu-și doresc decât câteva haine noi și niște rechizite școlare.

Costilena este pasionată de matematică și zice că i s-a făcut dor de școală, doar că are teamă că nu va avea ce pune în ghiozdan. Câteva creioane și o bluză nouă! Atât își dorește.

În grija Svetlanei sunt șase copii. Unul a crescut și a ales să stea singur. Femeia nu este angajată, pentru că îngrijește de mezină. Fiecare muncește ce poate, ca să se ajute și să-și asigure o bucată de pâine pe masă. Costel, unul dintre frați, nu era acasă, când a venit echipa noastră de filmare.

Problema cea mai grea este cum să împarți o mie de lei la 30 de zile ale lunii!

SVETLANA, mamă a șapte copii: "O mie de lei, cât am pe fată și gata. Cât mai face băiatul, câte 300 de lei. Azi îl cheamă, 2-3 zile stă acasă. Iarna mai primim un ajutor și mai luăm câte ceva, dar așa e tare greu. Trăim din ce putem și avem."

Opinia ta contează. Comentează!