Reprezentanții PSRM spun că CC ar fi lăsat o ”portiță deschisă” pentru majoritatea actuală
Politic 23 martie 2021, 20:28 | 3754

Socialiștii insistă asupra faptului că o eventuală respingere a Guvernului Grosu în Parlament nu va însemna automat declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Potrivit deputaților PSRM, Curtea Constituțional a lăsat în hotărârea de ieri, privind decretul Maiei Sandu, o portiță deschisă, care ar putea să fie folosită de actuala majoritate parlamentară pentru propunerea unui nou candidat pentru funcția de premier și pentru blocarea anticipatelor. Ce spun experții constituționaliști, aflați în continuare.

VLAD BATRÎNCEA, deputat al PSRM: "În partea de motivare, Curtea menționează că majoritatea parlamentară, după o moțiune regulamentară în privința domnului Grosu, poate examina și alți candidați, dacă acesta va fi respins. Curtea, probabil, a lăsat o portiță deschisă pentru o altă etapă de dialog și a dat de înțeles că cu desemnarea domnului Grosu viața nu se termină."

Vlad Batrâncea a spus că PSRM nu va vota, cel mai probabil, pentru Guvernul Grosu, iar după picarea acestei tentative de învestire a Executivului, socialiștii vor face uz și de alte ”surprize” pe care le au pregătite. Iar șeful PSRM, Igor Dodon, după ce a vorbit inițial despre o așa-numită ”lovitură constituțională de stat”, și-a schimbat retorica și a notat că o examinare mai atentă a celei din urmă hotărâri a Curții Constituționale scoate la iveală noi detalii. Potrivit lui Dodon, dacă 51 de deputați nu vor vota pentru Guvernul Grosu, acest lucru nu va însemna automat că Parlamentul poate fi dizolvat.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Pentru a dizolva Parlamentul, președintele trebuie să negocieze din nou cu deputații, iar la consultări, majoritatea parlamentară îl poate informa pe șeful statului că nu este de acord cu dizolvarea Legislativului și că este gata să susțină un alt candidat pentru funcția de prim-ministru."

Consilierul prezidențial în probleme juridice, Olesea Stamate, consideră că ”mai mulți actori politici au venit deja cu interpretări, care sunt departe de sensul real expus de Înalta Curte”. Drept exemplu este dat Igor Dodon, care interpretând articolul 77 din Hotărârea Curții Constituționale, crede că în cazul în care Guvernul Grosu nu va primi vot de întrecere, Maia Sandu este obligată să consulte repetat fracțiunile, iar majoritatea parlamentară să propună un alt candidat.

OLESEA STAMATE, consilierul Maiei Sandu: "De fapt, atunci când expiră și cele trei luni în care nu a putut fi investit un guvern, începe procedura de dizolvare a Parlamentului, în cadrul căreia președintele consultă fracțiunile parlamentare cu privire la data alegerilor anticipate, precum și, eventual, dacă este sau nu cazul învestirii unui guvern."

Experții în drept constituțional declară cu fermitate - ori va fi votat Guvernul Grosu, ori vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

ALEXANDRU ARSENI, expert în dreptul constituțional: "Șeful statului este obligat să consulte fracțiunile, dar pe un singur obiect - care au fost motivele pentru care Parlamentul nu a acordat vot de încredere Guvernului? Niciun fel de alte candidaturi. Toate aceste lucruri sunt invenții. Asta este o interpretare unilaterală, tendențioasă, cu scopul de a se menține la putere."

NICOLAE OSMOCHESCU, expert în dreptul constituțional: "Asta e din domeniul utopiei fantastice ceea ce spun ei. Există două opțiuni dizolvarea Parlamentului."

De aceeași părere este și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase. El spune că deputați fie învestesc Guvernul Grosu, fie Parlamentul va fi dizolvat.

Opinia ta contează. Comentează!