Premieră în Regatul Unit - primele autobuze autonome, adică fără șofer, vor fi lansate pe linie în Scoția
Externe 12 mai 2023, 15:47 | 282

Premieră în Regatul Unit. Primele autobuze autonome, adică fără șofer, vor fi lansate pe linie în Scoția. Operatorii serviciului spun că își propun să transporte zece mii de pasageri pe un traseu determinat, scrie AFP.

Marea Britanie lansează serviciul cu cinci autobuze autonome cu scopul de a transporta mii de oameni, săptămânal.

CALLUM JONES, operator: "Este ceva nou, ceva interesant de văzut, parte a revoluției noastre tehnologice, a posibilităților. Este bine. Am făcut antrenamente de peste zece ore. Avem ceva experiență pe drumuri, precum și pe un circuit închis."

Autobuzele vor folosi senzori pentru a naviga pe drumuri predeterminate cu până la 80 de kilometri pe oră, mai notează AFP.

PETER STEVENS, director de politici: "În primul rând, sistemul este creat pentru a crește siguranța. Șoferul are acum vedere la 360 de grade și sistemul poate răspunde mai repede decât poate un om în ceea ce privește timpul de reacție. Și în al doilea rând, va fi întotdeauna un șofer de siguranță pe scaun, chiar și atunci când autobuzul merge singur. Deci, dacă este nevoie ca ei să preia controlul, ei pot prelua controlul."

Sunt necesari doi operatori, dublând forța de muncă a unui autobuz tradițional.

PETER STEVENS, director de politici: "În timp ce autobuzul este în serviciu, învață mereu traseul, adunăm tot mai multe date pentru a face serviciul mai de încredere. Așa că, odată ce va începe serviciul, vom colecta mai multe date și apoi vom crește cantitatea de călătorii autonome."

Serviciul autonom va economisi aproximativ 20% la combustibil, comparativ cu un vehicul condus manual.

Opinia ta contează. Comentează!