Ploaia și grindina fac prăpăd
Meteo 24 mai 2019, 19:30 | 2103

Vremea s-a schimbat brusc. În unele localități din nordul Republicii Moldova a căzut grindina, a plouat, iar vantul a batut puternic. Mai grav este in sud - in raionul Stefan Voda vor fi efectuate lucrari de fortificare a digurilor de protectie si de defrisare a zonelor pentru consolidarea barajelor. Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, in unele sate a fost nevoie de interventia salvatorilor.

Imaginile au fost distribuite pe Facebook de către un internaut, care se deplasa din Soroca spre Șoldănești. Bucăți de gheață, cât boabele de mazăre, lovesc cu putere în parbrizul automobilului. Grindină a căzut și într-un sat din Briceni, unde au fost afectate mai multe culturi din grădinile oamenilor.

Potop în localitățile din centru și sud. În satul Slobozia Mare, raionul Cahul, în urma șuvoaielor puternice din această după-amiază au fost inundate mai multe drumuri, iar un camion și un microbuz au fost aruncate de pe carosabil.

Salvatorii au reușit să scoată ambele vehicule din șanț. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. Inundațiile ar putea continua, întrucât rămâne în vigoare atenționarea hidrologică. Codul galben privind creșterea nivelului apei în Nistru și ieșirea ei în lunca râului a fost prelungit până pe 30 mai. A fost extins și teritoriul afectat - din nord, de la Naslavcea, până în sud, la Talmaza. În acest context, autoritățile anunță că în apropiere de Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, va fi instalată o tabără de câmp pentru gestionarea situației, efectuarea lucrărilor de fortificare a digurilor de protecţie, defrişarea zonelor pentru consolidarea barajelor, dar şi monitorizarea strictă a lucrărilor de prevenire a riscurilor. În tabăra de câmp vor activa peste 200 de reprezentanţi ai forţelor armate, carabinieri şi salvatori, dar şi muncitori ai agenţiilor implicate. Pentru consolidarea digurilor de protecţie vor acţiona 15 autobasculante, 13 excavatoare şi buldozere. Situaţia va fi monitorizată pe toată lungimea râului Nistru, în special, în zona de agrement Vadu lui Vodă. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie