Prognoze economice pentru 2019 şi 2020
Economic 25 iulie 2019, 20:29 | 1892

Produsul Intern Brut al Republicii Moldova va creste cu peste patru la suta in anul curent si in 2020. Cel mai mare aport il vor avea industria si comertul. Pe de alta parte, se asteapta si o crestere treptata a ratei inflatiei. Prognozele au fost facute de catre reprezentantii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Potrivit analizelor, sectorul agricol va crește în anul curent cu 1,8 la sută, iar în anul 2020, în condiții climaterice favorabile, creșterea ar putea constitui peste 4 la sută. Valorea adăugată a industriei și comerțului va crește anul acesta cu peste 6%, iar în 2020 cu aproximativ 5%. Experţii economici spun că reforma fiscală adoptată în toamna anului trecut a cauzat reducerea încasărilor la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale cu circa 700 milioane de lei. Totodată, au fost luate angajamente financiare cu mult peste limita impusă de precauția fiscală.

Valeriu Prohniţchi spune că reforma fiscală a avut efecte pozitive pe termen scurt, în primul trimestru al anului 2019.

Experţii prognozează o creştere a inflaţiei până în trimestrul patru al anului 2020.

Totuşi, Expert-Grup prognozează că în 2020 presiunea asupra finanțelor publice se va diminua datorită creșterii mai rapide a veniturilor și revizuirii cheltuielilor. Chiar în acest an, veniturile bugetare ar urma să se majoreze cu aproximativ 3,5% față de anul trecut. Experții economici au venit și cu o serie de recomandări pentru Guvern în scopul stabilizării sistemului finanțelor publice. Ei spun că este nevoie de o separare mai bună a sferei politice de cea economică și instituirea mecanismelor pentru evitarea conflictelor de interese. 

Opinia ta contează. Comentează!